Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Prissänkning kan få landsting att välja nya upphandlingar

Publicerad: 9 januari 2015, 13:59

Den kraftiga prissänkningen av dosläkemedel för landsting i Mellansverige kan påverka hur andra landstingskluster agerar när de ska välja leverantör.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Både de sju landsting i Mellansverige som ingår i Sjuklövern och klustret som består av Västra Götalandsregionen och Halland har sänkt sina kostnader för dosläkemedel rejält i de senaste två upphandlingarna, varav den senaste blev klar i onsdags. De sänkta kostnaderna kan komma att påverka hur andra landstingskluster agerar.

– Vi står inför ett val om vi ska förlänga eller göra en ny upphandling, säger Magnus Thyberg, chef för läkemedelsenheten i Stockholms läns landsting, till Dagens Apotek.

Också det kluster av landsting i Norrland som upphandlar tillsammans och klustret av landsting i Småland, Östergötland och Blekinge som samarbetar kommer att ställas inför samma val. I Skåne har regionen valt att förlänga avtalet med Svensk Dos.

Magnus Thyberg berättar att man i Stockholm noga följt utvecklingen i Sjuklövern och Västra Götaland.

– Det är klart att prisutvecklingen är intressant och påverkar oss i hur vi väljer att gå vidare, säger han.

Innebär det att de låga priserna i de senaste två upphandlingarna gör er mer benägna att göra nya upphandlingar?

– Det finns många faktorer som vi väger in i det beslutet. Men det är självklart att en sjunkande pristrend är av betydelse för hur vi kommer att agera. Vi har en beredskap för att starta ett upphandlingsarbete alldeles inom kort om vi väljer att göra det.

Den potentiella förloraren om kluster väljer att upphanda är Apoteket AB som i dag levererar till de tre kluster som inte har förlängt eller gjort nya upphandlingar nyligen. För Svensk Dos, Apotekstjänst och eventuella nya aktörer innebär sådana upphandlingar möjligheter att ta marknadsandelar.

Relaterat material

”Det är självklart väldigt tråkigt”

Sjuklövern byter dosleverantör

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev