Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Privat apotek vann upphandling

Publicerad: 21 juni 2011, 14:18

Ditt apotek i Heby, som ägs av apotekaren Massoud Eblaghian, ska förse Heby kommun med läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Uppländska Heby kommun, som har cirka 13 000 invånare, har gjort en direktupphandling av bland annat läkemedelsleveranser till sina olika boenden. Vinnare blev privata Ditt apotek i Heby.

– Det känns jättebra! Vi har fått ett förtroendeuppdrag och vi ska försöka förvalta det väl, så att de som jobbar på enheterna inom kommunen får en bättre arbetssituation och kan koncentrera sig på sitt arbete i stället för att hämta läkemedel och sitta i kö på apoteket, säger ägaren Massoud Eblaghian till Dagens Apotek.

Ditt apotek i Heby ska nu leverera läkemedel till ett tiotal av kommunens enheter, som äldreboenden, särskilda boenden och hemsjukvård. Dessutom ska apoteket sköta kvalitetsgranskningen av kommunens läkemedelshantering.

Eftersom det handlar om ett mindre belopp har kommunen gjort en så kallad direktupphandling.

– Kommunen betalar väldigt lite för leveranserna till de olika boendena, sedan är det ju patienternas egna recept som apoteket får och den kostnaden står patienterna och högkostnadsskyddet för, säger Jenny Ljungvall Cardoso, upphandlingsansvarig på Heby kommun.

För Massoud Eblaghian betyder avtalet att han kan anställa ytterligare en person på apoteket. Minst två dagar i veckan ska läkemedel köras ut till kommunens boenden.

Heby kommun gick ut med upphandlingsvillkoren till de tre apotek som finns i kommunen – förutom Ditt apotek i Heby även ett apotek inom Apoteksgruppen och ett som ägs av Apotek Hjärtat.

Även Apoteksgruppens apotek lämnade in ett anbud, men Massoud Eblaghian vann upphandlingen eftersom han hade lördagsöppet och dessutom kunde erbjuda senare stopptider för läkemedelsbeställningar.

– Det var egentligen väldigt lite som avgjorde, men verksamheten behöver kolla över vad de behöver och nu fick de en timme extra på sig, säger Björn Dahlström som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Heby kommun.

Avtalet mellan kommunen och Ditt apotek i Heby gäller från årsskiftet och fram till sommaren 2015.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News