Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Privatläkares förskrivning blev billigare efter samtal

Publicerad: 7 maj 2009, 08:23

Region Skånes hårdbevakning av privatläkarna ser ut att ha haft effekt. Under 2008 ökade kostnaderna för privatpraktikernas förskrivning klart mindre än för kollegor som är anställda av regionen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Region Skåne har sedan i maj 2007 arbetat intensivt för att få privatläkarna att skriva ut i linje med regionens måltal. Framför allt har det handlat om att besöka regionens mellan 500 och 600 privatläkare, alltifrån taxeläkare som arbetar ensamma till större privata vårdgivare, och visa dem hur deras förskrivning ligger till i förhållande till andra läkare.
­
– Vi har blivit positivt bemötta. Inför mötena märker man att en del läkare ser det som en rättegång. Men efteråt säger de flesta att det här var ju jättebra, säger Lars Linnersten, medicinsk strateg inom Region Skåne.

Vad säger ni till dem som ligger långt från målen?

– Vi har inte träffat på några oseriösa förskrivare vid våra uppföljningsmöten, fast ibland kan följsamheten vara dålig. Men då säger vi inte att det här, det ser för hemskt ut, utan vi visar i stället statistik där de kan jämföra sig med andra.

Bakgrunden till Region Skånes besök hos samtliga privatpraktiker är tidigare granskningar som visat att dessa läkares förskrivning är betydligt kostsammare än den som görs av regionens egna läkare.

Enligt en beräkning skulle Region Skånes läkemedelskostnader ha blivit hela 55 miljoner kronor lägre under 2007 om privatläkarna hade följt rekommendationerna, se Dagens Medicin nr 16/08.

Men ny statistik visar nu att privatläkarnas förskrivning blivit relativt sett billigare och ligger närmare regionens mål. Mellan 2007 och 2008 ökade kostnaden för läkemedel som förskrivits i den offentligt drivna skånska sjukvården med 4,6 procent, medan den kostnadsökningen för den privatdrivna sjukvården stannade vid 2,3 procent.

– Jag är delvis glatt överraskad. Detta är lite som att vända en oceanångare, men det känns som vi är på rätt väg, även om det så klart är lättare att förbättra sig om man ligger sämre till från början, säger Lars Linnersten.

Det som främst förvånat honom är att det förändrade förskrivningsmönstret hos privatpraktikerna har uppnåtts utan ekonomiska morötter eller piskor. I stället verkar det som om bara själva besöket och den nya kunskapen om hur man ligger till får läkarna att skriva ut på ett annat sätt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev