Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

"Process sinkas avsiktligt"

Publicerad: 7 oktober 2009, 11:28

Nystartande aktörer försenas avsiktligt av personer med inflytande över omregleringen, för att budprocessen inte ska störas. Det menar två apoteksentreprenörer. Men andra med företagarplaner och Omstruktureringsbolaget ger mothugg.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Inga nya apoteksaktörer har ännu fått slutliga tillstånd att bedriva apotek på den nya marknaden. Det beror främst på att inga godkända IT-stöd i nuläget finns att tillgå för nystartande aktörer.

Apotekens Service AB hoppas kunna godkänna kommersiella stöd innan årets slut. En så kallad övergångslösning utvecklas också av Apoteket, men inte heller den är tillgänglig i nuläget.

Hos flera småföretagare som under en tid befunnit sig i startgroparna, är frustrationen stor. Flera av dem menar nu att det är mer än tekniken som hindrar småföretagarna.

Processen fördröjs avsiktligt, menar de, eftersom den pågående försäljningen av apotekskluster befinner sig i ett känsligt läge.

– Mitt intryck är att påtryckningar från aktörer i budprocessen gör att nystartande aktörer som Celesio och vi nu hålls tillbaka, säger Fredrik Skepp, styrelseordförande för företaget Foxfarmaci som vill starta apotek från scratch på den nya marknaden.

Entreprenören Magnus Wetter, som vill starta ett eget apotek i Löddeköpinge, har en liknande bild.

– Det finns inget intresse just nu från något håll att släppa fram nya aktörer. I stället förhalas, fördröjs och försvåras det för oss små som vill komma i gång. Vi motarbetas aktivt. Bakgrunden är antagligen att det är ett känsligt läge i budgivningen och att nyetableringar skulle störa försäljningen, säger han.

– Apoteket har inga incitament att göra klart övergångslösningen fort. Det är också dålig kommunikation mellan Omstruktureringsbolaget och Apoteket, OAB visste till exempel inte att övergångslösningen inte var klar när jag talade med dem häromdagen. OAB agerar allmänt väldigt nonchalant och oproffsigt.

– Enligt OAB skulle övergångslösningen gå att beställa i mitten av september. Men det går fortfarande inte. Jag förlorar inkomster och tycker att detta kan ses som ett kontraktsbrott, säger Magnus Wetter.

Bengt Norling, apotekare som har planer på att starta apotek i Göteborg, tror dock inte att processen sinkas medvetet.

– Jag tror inte riktigt på den teorin. Det här är komplicerade processer där det dyker upp nya situationer kontinuerligt. Jag har också svårt att se att nyetableringar i liten skala skulle störa försäljningen så mycket, säger Bengt Norling.

Anna-Lena Boucht, informationschef på OAB, förnekar att de nystartande aktörernas start fördröjs medvetet.

– Den teorin låter konstig. Jag kan dementera den, säger hon.

Mikael Werner, chef för IT-relationer på Apoteket och ansvarig för utvecklingen av övergångslösningen, antyder dock att startpunkten för nystartande aktörer ytterst inte avgörs av när IT-lösningarna blir färdiga.

– Ytterst är det här något som avgörs av Omstruktureringsbolaget och ansvariga politiker, säger han.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev