Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Professor får Scheelepriset

Publicerad: 12 januari 2011, 08:44

Årets Scheelepristagare heter Kathleen M. Giacomini och forskar i farmakogenetik.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Kathleen M. Giacomini forskar om så kallade membrantransportörer, det vill säga proteiner som transporterar bland annat läkemedel över membran i olika delar av kroppen. Hon är professor vid Department of Bioengineering and Therapeutic Sciences vid University of California i San Francisco i USA.

I sin forskning har Kathleen M. Giacomini visat att det finns genetiska skillnader på individnivå i uttrycksnivåer och funktion av dessa transportörer. Detta ger upphov till skillnader i upptag, distribution och effekt av läkemedel samt läkemedelsrelaterad toxicitet.

En förståelse för dessa skillnader är viktig både vid utvecklingen av nya läkemedel och för att förbättra den kliniska användningen av läkemedel för den enskilda patienten, skriver Apotekarsocieteten i ett pressmeddelande.

Scheelepriset delas ut av Apotekarsocieteten för att hedra minnet av den svenske kemisten och apotekaren Carl Wilhelm Scheele, som levde mellan 1742 och 1786. Priset har delats ut sedan 1961 till framstående läkemedelsforskare. Det består av en medalj, ett diplom och en prissumma på 200 000 kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News