Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Protein kan ligga bakom narkolepsifall

Publicerad: 1 Juli 2015, 22:30

Foto: Thinkstock

Nu kommer nya resultat som kan ge en immunologisk förklaring till varför svininfluensavaccinet Pandemrix orsakade narkolepsi. Arbetet har publicerats i tidskriften Science translational medicin.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den internationella studien visar att Pandemrix innehöll ett protein som var väldigt lik den struktur som finns i receptorn för det vakenhetsstimulerande hormonet hypokretin. Hos patienter med narkolepsi vet man sedan tidigare att de hypokretinproducerande cellerna i hjärnan försvinner. När forskarna sedan tittade på blod från finländska narkolepsipatienter, hittade de antikroppar som både band till viruset och till hypokretinreceptorn.

Proteinet som hittades i Pandemrix fanns bara i spårmängder i ett annat svininfluensavaccin, Focretia, med en annorlunda tillverkningsprocess. I samband med vaccinationer med Focretia har inga ökade fall av narkolepsi rapporterats.

Forskarnas hypotes är att de antikroppar som bildats mot proteinet i Pandemrix, tar sig in i hjärnan där de binder till hypokretinreceptorn och på så sätt blockerar bildandet av hormonet.

I en ledarkommentar i samma tidskrift menar en expert att resultaten är viktiga och belyser en del av problematiken med vaccininducerad narkolepsi, men att flera frågor fortfarande behöver besvaras. Till exempel vet forskarna inte mekanismen bakom korsreaktiviteten mellan vaccinproteinet och hypokretinreceptorn och hur den kända genvariant som ger en ökad känslighet för narkolepsi påverkar immunförsvaret.

För två år sedan publicerades en artikel i samma tidskrift som också pekade på att ett protein i vaccinet kunde vara inblandat i utvecklingen av narkolepsi, men då handlade det om ett protein som var snarlikt själva hypokretinet. Den studien drogs senare tillbaka av forskarna på grund av tekniska problem.

Efter ökningen av narkolepsifall hos personer som tidigare fått Pandemrix, har ett antal studier undersökt hur utbredda fallen är i befolkningen. Den uppskattade risken att drabbas ligger på mellan 1 fall på 16 000 doser och 1 fall på 50 000 doser. Risken att utveckla narkolepsi efter influensainfektion bedöms som betydligt högre. I Kina har forskare sett att insjuknandet i narkolepsi följer den årliga influensasäsongen.

Sverige var ett av de länder som vaccinerade flest barn och ungdomar med Pandemrix, tillsammans med Norge, Finland och Irland. Totalt vaccinerades 30,5 miljoner människor i EU och fram till januari i år hade drygt 1 300 fall av narkolepsi som kopplat till vaccination registrerats hos den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. I Sverige rapporterades 2011 en incidens på 1 fall på 24 000 doser.

Ungefär 6,5 miljoner människor vaccinerades med Focretia i EU och ytterligare 25 miljoner i resten av Europa och Latinamerika.

I studien ingick bland annat forskare från läkemedelsföretaget Novartis.

Här kan du läsa abstract till studien:

Soyed Sohail Ahmed med flera. Antibodies to influenza nucleoprotein cross-react with human hypocretin receptor 2. Science translational medicine, publicerad online 1 juli 2015. DOI: 10.1126/scitranslmed.aab2354.

Relaterat material

Möjlig förklaring till ökning av narkolepsi

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev