Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Prövningar kan ge skilda startpunkter för apoteksköpare

Publicerad: 1 december 2009, 12:34

Kronans Droghandels apoteksköp granskas av Konkurrensverket – men Medstops investering har redan fått klartecken. Altors köp granskas i stället av EU. Vårdapotekets övertagande behöver inte konkurrensprövas alls.


Köpen av apotekskluster som offentliggjordes i början av november är villkorade av att konkurrensvårdande instanser ger sina klartecken. Syftet med dessa granskningar är att undvika att olaglig företagskoncentration uppstår.

Enligt Thomas Ringbom, konkurrenssakkunnig på Konkurrensverket, KKV, beslutade myndigheten förra veckan att lämna anmälningen från Medstop utan åtgärd. Företaget driver inte någon större affärsverksamhet sedan tidigare i Sverige.

Kronans Droghandels köp av 171 apotek i kluster 2 granskas dock. Senast den 18 december måste KKV meddela om verket vill göra en fördjupad granskning av köpet, enligt nyhetsbrevet Pharma Online.

– Vi gör granskningen eftersom både köparen och apoteken i kluster 2 redan är verksamma i Sverige och deras totala omsättning överstiger 1 miljard kronor på den svenska marknaden, säger konkurrensrådet Maria Ulfvensjö Baltatzis på KKV till nyhetsbrevet.

Det största apoteksköpet, Altors köp av de 208 apoteken i kluster 1 och 8, bedöms inte av KKV utan har i stället anmälts till EU-kommissionen. Den granskningen ska vara klar den 18 december, men EU-kommissionen kan också begära ytterligare 90 dagars handläggningstid för att göra en fördjupad granskning.

Vårdapotekets köp av 24 expeditionsapotek på sjukhus behöver inte konkurrensgranskas över huvud taget. Huruvida en affär måste konkurrensprövas avgörs bland annat av omsättningen på de köpta objekten. Apoteken som Vårdapoteket tar över har en klart lägre sammanräknad omsättning än de övriga klusterköparnas apotek.

Den varierande tidsåtgången för konkurrensprövningarna kan få konsekvensen att ägarbytena för de apotek som Medstop och Vårdapoteket köpt kan ske före Apoteket Hjärtats och Kronans Droghandels övertaganden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev