fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Psoriasismedicin hjälp vid tarmsjukdom

Publicerad: 18 oktober 2012, 08:40

Underhållsbehandling med antikroppen ustekinumab gör att symtomen försvinner hos vissa patienter med en svårbehandlad variant av den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är ett amerikanskt forskarlag som följt upp 526 patienter med sjukdomen som inte svarat på behandling med TNF-hämmare. I ett första skede lottades deltagarna till en startbehandling med olika doser av ustekinumab eller placebo.

Efter sex veckor hade fler patienter svarat på behandlingen bland dem som fått aktivt läkemedel. Men andelen vars symtom försvunnit, ”klinisk remission” skiljde sig inte jämfört med placebo.

De patienter som svarade på ustekinumab, runt 37 procent, lottades sedan till att få antingen en lägre dos av läkemedlet eller placebo som underhållsbehandling. Efter 22 veckor var fler symtomfria bland dem som fått aktivt läkemedel, jämfört med placebo: 69,4 procent jämfört med 42,5 procent.

Patienter som inte svarat på den inledande behandlingen med ustekinumab verkade inte heller få någon hjälp av läkemedlet som underhållsbehandling.

Tolkningen av resultaten begränsas dock av att studien pågick under relativt kort tid, poängterar forskarna.

Ustekinumab är en monoklonal antikropp som blockerar de inflammatoriska signalämnena interleukin-12 och interleukin-23. Läkemedlet är godkänt för behandling av psoriasis under namnet Stelara.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Janssen.

Läs abstract till studien:

William Sandborn med flera. Ustekinumab Induction and Maintenance Therapy in Refractory Crohn’s Disease. New England Journal of Medicine 2012; 367: 1519–1528. DOI: 10.1056/NEJMoa1203572

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev