måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Psykiskt sjuk utan medicin efter IT-fel

Publicerad: 24 maj 2013, 06:41

En psykiskt sjuk patient blev utan läkemedel i flera veckor efter IT-strul i Apodos.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

I augusti förra året bad patientens ansvarige läkare att patienten skulle få dosrullar månadsvis. Eftersom det inte är praktiskt möjligt, begärde läkaren i stället att patienten skulle plockas bort från Apodos. Det beslutet verkställdes också av Dosapoteket Uppsala.

En dryg vecka senare fick dosapoteket ett meddelande från läkaren. Då hade e-recept för patientens räkning inte kunnat expedieras. Patienten stod nämligen kvar som Apodospatient. Felet anmäldes till helpdesk samma dag, enligt dosapotekets egen lex Maria-anmälan. Men det krävdes ytterligare en påminnelse innan felet blev rättat några dagar senare.

Patienten, som också anmält händelsen, uppger att han blivit utan sina läkemedel i tre veckor. Dosapoteket anger att det bör ha rört sig om två veckor. Hen drabbades av abstinensbesvär och smärta samt fara för livet på grund av sin bipolära sjukdom.

Enligt läkaren var patienten väldigt instabil i början av september. I november ledde ytterligare försämring av tillståndet till att mannen lades in med tillämpning av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Nu ska tillståndet åter ha stabiliserats.

Enligt dosapoteket var såväl arbetsbelastning som bemanning normal. ”Brister i IT-systemet förväntades inte beröra avförande av patienter” ur Apodos, konstaterar dosapoteket.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev