Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Rabattavtal under luppen

Publicerad: 17 november 2016, 08:57

Apoteksföreningens Johan Wallér tycker att Sverige har haft bra ett prissättningssystem för läkemedel, men som nu har blivit lite för gammalt för sitt eget bästa.

Foto: Sveriges Apoteksförening

UPPDATERAD. Sveriges Apoteksförening och Lif välkomnar att regeringen ser över prissättningen på läkemedel. Dagens system har funnits i 15 år och mycket har hänt under tiden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Apoteksföreningens vd Johan Wallér tror att det är utfallet i det så kallade Cimzia-fallet, med rabattavtal, som har gjort att regeringen nu bestämt sig för att utreda prissättning och finansiering av läkemedel.

– Jag tror att Cimzia har lett till att man har insett att man måste göra någonting. Men börjar man lyfta på den stenen så måste man lyfta på nästa och på nästa. Det är väldigt många saker som hänger ihop med varandra, och det blir dominoeffekter om man går in och petar i ett system på ett ställe. Då måste man se över helheten, säger han.

Hur direktiven ser ut är inte offentligt detta skrivs, men enligt Johan Wallér ryktas det om att de kommer att innehålla en mängd olika saker.

– Säger man att man ska se över finansieringen och prissättningen så är det alla korten på bordet, säger han.

Apoteksföreningen välkomnar detta. Branschorganisationen anser att Cimzia-fallet visar att Sverige har haft ett system som har fungerat bra i många år, men som har blivit lite för gammalt för sitt eget bästa och naggats i kanten från olika håll.

– Landstingens beteende förändras, förskrivarnas beteende förändras, apoteken förändras, vi får nya läkemedel som förändrar världsbilden… Med jämna mellanrum måste man göra ett omtag och se över systemet. Det är bra, annars riskerar man att få ett system som fungerar sämre och sämre med tiden, säger Johan Wallér.

Han menar samtidigt att det är komplicerat att peta i systemen.

– Det är viktigt att man får genomtänkta direktiv och en kompetent utredare som får nog med tid på sig. Det här är för svårt och för komplicerat, och kan få för stora konsekvenser, för att man ska hasta igenom det, säger Johan Wallér.

Sofia Wallström, i dag generaldirektör på TLV, tittade under sin tid som apoteksutredare på prissättningen av originalläkemedel utan generisk konkurrens och såg även över den värdebaserade prismodellen.

– Hennes förslag var att vi skulle lämna den och gå över till ett referensprissystem, säger Johan Wallér.

Regeringen nobbade dock den idén och gjorde i stället en överenskommelse med läkemedelsindustrin om att sänka priserna med 7,5 procent på läkemedel äldre än 15 år.

– Det blev en frivillig sänkning från läkemedelsindustrin, för utredningen visade att vi betalade för mycket för gamla läkemedel, säger Johan Wallér.

Även Lif ser positivt på att regeringen ser över vilket läkemedelssystem Sverige ska ha i framtiden.

–  Vi har haft det nuvarande systemet i 15 år. Väldigt mycket har hänt under den här perioden, och det är nu dags för en rejäl översyn, säger vd Anders Blanck och fortsätter:

– Vad gäller rabattavtalen är frågan hanterad kortsiktigt genom statens överenskommelse med SKL om statsbidraget till läkemedel för 2016. Utredningen får visa hur detta ska hanteras i framtiden.

Relaterat material

Kostnader för läkemedel ses över

”Domen ger möjlighet för rabattavtal”

Lif välkomnar prisöversyn

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev