Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Rånvåg mot apotek i USA

Publicerad: 7 februari 2011, 10:20

Hotbilden gör det svårare att rekrytera apotekare.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

De senaste tre åren har över 1 800 apoteksrån skett i USA. I Washington, en av de delstater där flest apoteksrån med vapen begås, har rånhotet gjort det svårare att rekrytera tillräckligt många apotekare.

– De känner sig väldigt sårbara när så många människor så desperat vill komma åt det som de förvarar bakom disken, säger åklagaren Dan Satterberg till New York Times.

I flera delstater, bland annat Maine, ökade antalet rån kraftigt förra året. Efter ett rån där personalen hotades med kniv har ett apotek i staden Bingham i Maine slutat sälja smärtstillande läkemedel som innehåller substansen oxikodon.

– Förutom att hyra in en beväpnad vakt att stå här dygnet runt så vet jag inte vad jag annars skulle kunna göra, säger apoteksägaren till tidningen.

Enligt tidningen är orsaken till de många apoteksrånen att allt fler missbrukar receptbelagda läkemedel. Apotekspersonal har hotats med machete och borrmaskiner, förra sommaren dog en anställd av skottskador vid ett rån.

Rånarna är oftast unga män som antingen själva är beroende eller vill sälja läkemedel vidare. I staden Tulsa i Oklahoma blir det allt vanligare att gäng som säljer läkemedel utför rånen, enligt polismyndigheten där.

Apoteken i USA vidtar allt fler säkerhetsåtgärder, som skottsäkert glas, höga diskar som rånarna inte kan hoppa över, eller tidsstyrda lås på skåp där eftertraktade läkemedel förvaras. På ett apotek i Tulsa måste kunderna ringa på dörren innan de släpps in apoteket.

Det vanligaste stöldgodset är smärtstillande läkemedel som innehåller oxikodon eller hydrokodon, samt den lugnande substansen alprazolam.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev