Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Receptarier dominerar i ny roll

Publicerad: 24 maj 2010, 13:06

Receptarier dominerar i ny roll

Av de 700 apotek som bytt ägare eller startat på den nya marknaden har 470 receptarier som läkemedelsansvariga.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det visar aktuella siffror från Läkemedelsverket. På de resterande 230 nya eller ägarbytta apoteken är den läkemedelsansvariga apotekare.

Riksdagens beslut från april i fjol innebar att en ny roll som läkemedelsansvarig infördes på apoteken från den 1 juli i fjol.

Positionen ska innehas av antingen en apotekare, eller en receptarie som har yrkeserfarenhet eller vidareutbildning inom kvalitetsområdet. Samma person kan vara läkemedelsansvarig för upp till tre apotek.

Anna Beckman Gyllenstrand är utredare vid inspektionsenheten på Läkemedelsverket.

Har det funnits fall där ni inte godkänt den som föreslagits i en tillståndsansökan?

– Det har hänt i några fall. Situationerna har löst sig, antingen genom att det har hittats någon annan lämplig person på det aktuella apoteket, eller att flera apotek fått en gemensam läkemedelsansvarig. Jag har inte överblick över hur många gånger det skett.

Det finns inga geografiska restriktioner när det gäller vilka apotek som en läkemedelsansvarig kan ansvara för – ett apotek i Kiruna och ett i Malmö kan i teorin ha samma läkemedelsansvarig.

Finns det liknande exempel i verkligheten?

– Nej, vi har inte sett sådana exempel. Oftast har företagen löst det hela mer eller mindre lokalt. Vi kan inte säga nej till någon på grund av geografisk spridning, men jag tror att de flesta aktörer skulle tycka att det var olämpligt.

Några riksdagspartier säger sig vara öppna för att kanske ompröva kompetensfrågan och kräva apotekare som läkemedelsansvariga. Är en sådan förändring genomförbar med tanke på receptariernas dominans i dag?

– Jag tror att man behöver känna till konsekvenserna av en sådan förändring. Det tror jag också politikerna till stor del gör, det var ju bland annat det som de hänvisade till i motiveringen av beslutet i frågan. Jag tror att situationen skulle bli ganska komplicerad om man gjorde en sådan förändring snabbt, säger Anna Beckman Gyllenstrand.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev