Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Receptfrihet olycklig för ungdomar med ätstörningar

Publicerad: 9 juni 2009, 08:51

Ledande näringsfysiologer varnar för risker när viktminskningsmedlet orlistat nu släppts receptfritt och säljer stort. Men Läkemedelsverket anser att fördelarna överväger.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Beslutet att receptbefria orlistat, som är den aktiva substansen i Xenical, ökar risken för missbruk bland ungdomar med ätstörningar och därför är beslutet olyckligt, menar flera näringsfysiologer.

En av dem är Maria Lennernäs, professor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad.

– Jag är negativ till det här. Beslutet innebär att behandling kan inledas utan att man samtalat med någon annan, och det är inte lyckat. Tablettbehandling av övervikt är ingen hållbar lösning, man kan felaktigt tro att det handlar om en ”quick fix”. Dessutom kan det här öka riskerna för missbruk hos personer med stört ätbeteende, säger hon till Dagens Apotek.

Även Fredrik Paulún, näringsfysiolog och ”viktguru”, är kritisk.

– Vi vet att unga tjejer med ätstörningar ofta använder vätskedrivande medel och laxermedel. Om de nu dessutom får det här pillret receptfritt är vägen öppen för ett omfattande missbruk, säger han till tidningen Metro.

Beslutet att receptbefria orlistat fattades på central EU-nivå, men Sverige hade inga invändningar mot det.

– Sammantaget överväger fördelarna med receptfrihet och det här är ett rimligt och sunt beslut. Fetma och övervikt är stora folkhälsoproblem, och den begränsade riskbilden hos orlistat lämpar sig väl för receptfrihet, bland annat eftersom det är svårt att överdosera, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

– Visst kan det här tänkas addera något till problematiken hos unga personer med ätstörningar, men deras huvudproblem hänger inte på om orlistat finns tillgängligt eller inte.

Suzanne Dickson, professor vid sektionen för fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är kluven inför beslutet om receptfrihet för orlistat.

– Å ena sidan är läkemedlet inte särskilt effektivt och det finns en risk att framför allt unga flickor missbrukar det. Å andra sidan är medlet relativt säkert och kan vara ett litet, positivt verktyg för vissa personer, även om fysisk träning är mycket bättre, säger Suzanne Dickson till Dagens Apotek.

Rusning efter receptfritt viktminskningsmedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev