Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Receptfritt var dyrast på mack

Publicerad: 30 augusti 2010, 10:01

Dyrast är det att köpa receptfria läkemedel på bensinmacken och billigast i butik, visar en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedlen var dyrast hos Statoil och billigast hos butikskedjan Willys i en undersökning från Sveriges pensionärsförbund, SPF. Exempelvis var Nasin nässpray mot nästäppa 47 procent dyrare på Statoil än på Willys.

Fyra apotekskedjor ingick också i studien. SPF såg nästan inga prisskillnader mellan de olika bolagen, men däremot en prisvariation mellan apoteken inom samma bolag.

–  Det borde vara rimligt att dagligvaruhandeln hade lägre medicinpriser än apoteken eftersom de inte ger någon rådgivning om vilka mediciner man ska välja eller hur de ska användas. Ur den synpunkten verkar det svårt att motivera Statoils höga priser, säger Lars Nilsson, läkemedelssakkunnig inom SPF, i ett pressmeddelande.

De fyra läkemedel som valdes ut för prisjämförelsen hör till storsäljarna: Alvedon, Ipren, Losec och Nasin. Losec får dock inte säljas utanför apotek eftersom produkten kräver rådgivning.

Även TT har gjort en undersökning av priserna på receptfria läkemedel och drar slutsatsen att den ökade konkurrensen inte lett till lägre priser.

Alvedon är till exempel dyrare i dag än för två år sedan. De två alternativ som hittills har funnits, Reliv och Panodil, kostar ungefär lika mycket som Alvedon och kommer från samma företag, Glaxo Smithkline.

Däremot har ett billigare alternativ till Alvedon dykt upp på marknaden i sommar, Pamol från läkemedelsföretaget Nycomed. Pamol kostar cirka 1:60 kronor per tablett, jämfört med cirka 1:75  – 1:90 kronor tabletten för Alvedon, Reliv och Panodil. Det visar TT:s jämförelse av priserna på paracetamol bland apotek och livsmedelskedjor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev