tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Redo för praktikstrid

Publicerad: 12 juni 2012, 09:40

Foto: Photos.com

Andra kullen studenter är ute på praktik utan praktiklön. Farmacevtförbundet väntar på en chans att få saken prövad i domstol.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Sedan i höstas får apotekarstudenter inte lön under praktiken. I stället är det studielån som gäller för de flesta. Men många har börjat på apotekarprogrammet i tron att de ska få lön under praktikterminen och för en del innebär det nya förfarandet problem att få studielånen att räcka till för hela utbildningen.

Sveriges farmacevtförbund och arbetsgivarna har olika uppfattningar om vad som gäller under praktiken. Farmacevtförbundet har för avsikt att pröva frågan om praktiklön i Arbetsdomstolarna.

– Vi menar ju att om man som apotekarstudent utför ett arbete, så har man rätt till lön. Om man har fullgjort delar av sin handledning och jobbar under chefens arbetsledning, så gäller löneavtalet, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges Farmacevtförbund till Dagens Apotek.

Men för att komma dit krävs studenter som är villiga att ställa upp.

– Där har det brustit. Men vi har kontinuerlig kontakt med studenter som gör praktiken och det finns ett visst intresse, säger Fredrik Malmqvist, studentledamot i förbundsstyrelsen.

– Det har varit väldigt starka känslor, framför allt som många har påbörjat utbildningen i tron att praktiken är betald. Jag har träffat två studenter som har avbrutit eller tänker avbryta studierna för att de inte har ekonomin.

Uppsala universitet har valt att ersätta sina studenter med max 250 kronor per dag för fördyrande omkostnader på praktik på annan ort, vid oavlönad praktik. Från Göteborgs universitet utgår ingen ersättning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev