tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Redo för spelet om marknaden

Publicerad: 4 december 2012, 13:29

Foto: Photos.com

Som ensam ägare av Kronans Droghandel har Oriola-KD positionerat sig inför omstruktureringen av apoteksmarknaden nästa år.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

2012 har apoteksmarknaden expanderat betydligt långsammare jämfört med åren direkt efter omregleringen. Men 2013 tror många att det är dags för hela havet stormar igen. Då släpps klusterköparna fria. De får sälja apotek, köpa apotek, lägga ner apotek.

I fredags köpte Oriola-KD ut Kooperativa Förbundet ur Kronans Droghandel.

– Man kan se det här som en början på omstruktureringen. Kronans Droghandel är faktiskt det enda företaget som koncernmässigt befinner sig i både partihandel och detaljhandel. Då kan det vara bra att vara ensam ägare. Det är alltid svårare att fatta snabba beslut om man är i kompanjonskap, säger Åke Hallman, tidigare vd för dåvarande statliga Apoteksbolaget och numera konsult på Samhällsinsikt.

Vad tror du är planen för Kronans Droghandel inför nästa år?

– Just nu tror jag att Kronans Droghandel vill växa. Men affärer och affärsidéer är något man ständigt omprövar.

På andra sidan av affären finns KF, som gjorde brakförlust förra året.

– Om man ska tro tidningarna så har de det bekymmersamt. Det kan ju vara så att KF behöver pengar, säger Åke Hallman.

Oriola-KD betalade 12,3 miljoner euro för affären.

Partnerskapet försvinner heller inte helt i och med affären. Kronans Droghandel kommer även fortsättningsvis att ha möjlighet att öppna på de platser där KF driver köpcentrum. Även samarbetet kring Med mera-kortet är tänkt att fortsätta.

– Det mest troliga är väl att man från början ville liera sig med KF för att få synergier, för att skaffa sig kompetens och kontakter och kunna utnyttja deras butiksnät. Det var väl inte så dåligt tänkt. Om man har kvar lite partnerskap, så kanske man också har kvar synergieffekter, säger Per Hortlund, utredare på Handelns utredningsinstitut, HUI.

Flera apotekskedjor verkar ha siktet inställt på att växa. Men vilket apoteksföretag tror du kommer att välja att sälja först?

– Det blir spännande att se. Medstop ägs ju av ett utpräglat riskkapitalbolag. Deras strategi är att sälja inom tre till fem år, så där kan det hända något, säger Per Hortlund.

Relaterat material

KF säljer Kronans Droghandel

Han spår få och stora apoteksföretag

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev