Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Regelverket tar initiativet från apoteken”

Publicerad: 18 juli 2013, 09:20

Regelverket om utbyte av receptbelagda läkemedel skapar mer administration och kostnader, hos både farmaceut och läkare, skriver Robert Svanström, apotekare.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Frågan om utbyte av receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen är högst aktuell. I de föreskrifter som reglerar utbyte av läkemedel utanför läkemedelsförmånen (LVFS 2009:13 5 kap 8 §) kan man läsa:

”Förskrivet läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna får bytas ut i enlighet med lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. I övriga fall ska förskrivarens samtycke inhämtas.”

Ett exempel är Viagras (Sildenafil), vars patent nu gått ut och där generiska alternativ finns registrerat på den svenska marknaden. Föreskrifterna dikterar i praktiken att farmaceuten måste ringa och stämma av med förskrivare kring utbyte av exempelvis förskrivet Sildenfil Orifarm, 50 mg, 4 st till Sildenafil Actavis, 50 mg, 4 st om man endast har det senare på lager. Detta trots att de två aktuella medicinerna är utbytbara enligt Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel. Idag, finns cirka 20 olika tillverkare av Sildenafil listade där.

Det betyder att antingen måste apoteket bygga ett kostsamt lager med flera av marknadens olika tillverkare av Sildenafil (i olika styrkor samt förpackningsstorlekar). Eller så måste man alltså ringa förskrivaren, för ett godkännande av byte av tillverkare vid varje förskrivning. Något som tar onödig tid både från farmaceut och förskrivare (som ofta inte känner till regelverket och som inte har något att invända).

Det är tydligt att detta regelverk tar initiativet från apoteken och skapar onödigt mycket administration och kostnader både hos förskrivare och hos farmaceut. Detta regelverk riskerar dessutom att skapa välfärdsförluster genom att motverka priskonkurrensen mellan likvärdiga och utbytbara receptbelagda alternativ då det i praktiken inte självklart blir utbytbart på apotek.

En förändring i regelverket emotses då det skulle gynna kunder genom högre servicegrad och förhoppningsvis lägre prissättning samt farmaceuter och läkare genom mindre administration och kostnader.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev