Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Regeringen kräver åtgärd för tryggare utbyte

Publicerad: 21 oktober 2016, 09:59

Regeringen vill att farmaceuter och läkare blir bättre på att upplysa patienter om hur systemet med generiskt utbyte fungerar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har därför fått i uppgift att utreda hur informationen och informationskanalerna om generiskt utbyte kan förbättras i såväl vården som på apoteken. I uppdraget ingår dessutom att lämna förslag på nya lösningar för att nå ut med förklaringar så att kunskapen och förståelsen för utbytessystemet ökar hos både patienter och yrkeskår.

Det två myndigheterna ska också uppdatera och vidareutveckla befintlig information, till exempel informationsmaterialet ”Ett tryggt utbyte på apotek” skriver TLV på sin webbplats.

Arbetet ska vara klart att presenteras i maj nästa år.

Som Dagens Apotek skrev tidigare anar apoteksutredaren Åsa Kullgren ett missnöje med apoteken som kan bottna i just generikasystemet. Den vanligaste kommentaren hon får från folk är att apoteket aldrig har deras läkemedel – trots att 95 procent får sina mediciner direkt när de besöker sitt apotek.

Relaterat material

Missnöje kan bottna i generikasystemet

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev