Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regeringen lägger förslag för snabbare narkotikalagstiftning

Publicerad: 10 juni 2010, 14:08

Samhället hinner inte med att förbjuda droger som säljs via nätet. Nu vill regeringen att arbetet ska gå snabbare. Folkhälsominister Maria Larsson presenterar i dag en lagrådsremiss om effektivare narkotikalagstiftning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Allt mer av droger säljs via internet. Det är en ganska aggressiv marknadsföring, riktad mot unga människor. Vi känner att vi måste ha en lagstiftning som är mer snabbfotad än den vi har i dag, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD) i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Som det är i dag hinner inte myndigheterna med att narkotikaklassa substanser och därmed göra dem olagliga.

Därför föreslår regeringen att polis och tull ska kunna beslagta substanser, trots att de ännu inte är olagliga, i väntan på beslut från åklagare.

Rent juridiskt är det känsligt att staten går in och tar hand om preparat som inte är olagliga. Därför har förslaget dröjt och Maria Larsson säger till Ekot att det är upp till polis och tull att bedöma var gränsen går.

Lagrådsremissen innehåller också förslaget att Folkhälsoinstitutets tjänstemän ska få köpa misstänkta preparat på nätet för att på så sätt skynda på processen att få medel narkotikaklassade.

Dessutom föreslås två substanser, som liknar det förbjudna GHB, bli olagliga. Eftersom substanserna är oersättliga inom läkemedelsindustrin undantas den förbudet.

Regeringen vill också att straffet för den som bedriver omfattande handel med dopingmedel ska höjas från fyra till sex års fängelse.

Lagrådsremissen presenteras av Maria Larsson 11.00 i dag torsdag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev