Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Regeringen lovar förslag om läkemedelsförsäkring

Publicerad: 1 Juni 2011, 11:34

Regeringens passivitet i frågan om oförsäkrade läkemedel har lett till protester från flera patientorganisationer. Men nu utlovar socialministern ett lagförslag.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I februari kunde Dagens Medicin avslöja att regeringen lagt ner planerna på ny lagstiftning för att stoppa oförsäkrade läkemedel.

Tanken med den planerade lagen var att alla läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet skulle omfattas av läkemedelsförsäkringen eller en likvärdig försäkring. Men regeringen gjorde en kovändning efter att socialdepartementets jurister hävdat att en lagstiftning skulle bli för komplicerad.

Beskedet har upprört flera patientorganisationer, som har skrivit till socialminister Göran Hägglund (KD) under våren. De anser att deras medlemmar är extra utsatta eftersom de ofta är högkonsumenter av läkemedel.

Bland de organisationer som skrivit till socialministern finns Astma- och allergiförbundet, Reumatikerförbundet och Neurologiskt handikappades riksförbund.

– Våra medlemmar som har allergiska sjukdomar tar en mängd mediciner och de påverkas inte bara av den aktiva substansen utan av allt innehåll i medicinerna. Om de får en ny medicin som de inte haft tidigare så finns risken att de blir ännu sjukare av medicinen, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Ingalill Bjöörn tror att många av förbundets medlemmar är omedvetna om att de kan få oförsäkrade läkemedel på apoteket.

Hon får medhåll från Reumatikerförbundet som länge drivit frågan om en lagändring.

– Det här är en fråga om rättssäkerhet och patientsäkerhet. Det är orimligt att patienten ska behöva veta vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförsäkringen, säger David Magnusson, förste vice ordförande i Reumatikerförbundet.

Och social minister Göran Hägglund (KD) säger nu till Dagens Medicin att socialdepartementet arbetar med ett nytt förslag.

– Vi anstränger oss för att hitta en lösning. Vi vill ha en obligatorisk försäkring för de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet, säger Göran Hägglund.

Han vill inte ge något löfte om när, men statssekreteraren Karin Johansson (KD) säger att frågan kan få en snabbare remissrunda eftersom den redan utretts en gång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev