söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regeringen öppnar för olika köpare

Publicerad: 24 april 2017, 10:12

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det är osäkert när och hur staten kan avyttra sin del av Apoteksgruppen. Regeringen håller öppet för olika typer av köpare.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

– Regeringen kan i dag inte säga på vilket sätt, eller exakt vid vilken tidpunkt som Apoteksgruppen i Sverige Holding AB, kan säljas, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, till Dagens Apotek.

Regeringen lämnade sitt förslag om försäljning av sin del i Apoteksgruppen i propositionen ”Statligt ägda bolag i omvandling” (2016/17:181), till riksdagen i torsdags. Regeringen skriver i sina skäl till försäljning att: ”bolaget bör ha bättre förutsättningar till långsiktigt värdeskapande i annan ägarstruktur”.

– Nu har regeringen lämnat sitt förslag till riksdagen, och vi får se vad riksdagen säger om det. Det går i nuläget inte att säga hur riksdagens mandat eller hur tidplanen för en försäljning kommer att se ut, fortsätter han.

Apoteksgruppen i Sverige Holding AB grundades 2010 med uppdrag att dels planera och genomföra bolagiserings- och transaktionsprocessen för 150 av Apoteket AB:s apotek till småföretagare, dels skapa en serviceorganisation som skulle stödja småföretagarnas drift av apoteken.

Bolaget har två helägda dotterbolag: Apoteksgruppen i Sverige Förvaltning AB och Apoteksgruppen i Sverige AB. Det förstnämnda förvaltar statens minoritetsägande i de apotek som har sålts samt krediter, som beviljades till köpare av apoteken. Apoteksgruppen i Sverige driver medlemsorganisationen, som kallas Apoteksgruppen.

Regeringen nämner i propositionen att Apoteksgruppen har tappat betydande marknadsandelar eftersom fokus för holdingbolaget har varit att sälja apotek till entreprenörerna och etablera en central serviceorganisation. Vidare anser regeringen att det kan vara problematiskt att staten har inflytande i två konkurrerande verksamheter genom ägande i både Apoteksgruppen och Apoteket AB. ”Apoteksgruppens delade ägarstruktur innebär även konkurrensnackdelar som över tid försämrar ägarstrukturens hållbarhet”, skriver regeringen och påpekar att det med nuvarande ägarstruktur inte finns praktiska förutsättningar för Apoteksgruppen att delta i strukturaffärer som på sikt möjliggör ”avgörande storleksfördelar”.

– Nu är ambitionen att sälja holdingbolaget, och de två tillhörande dotterbolagen; det finns flera olika typer av upplägg för en affär. I dagsläget är det för tidigt att säga hur upplägget kommer att se ut då riksdagen först måste behandla propositionen, säger Mikael Damberg.

Försäljningen kan till exempel ske etappvis, det kan säljas till en utländsk aktör eller till någon av de stora aktörerna på apoteksmarknaden. Ett annat alternativ är att det säljs till småföretagarna som ingår i Apoteksgruppen. Oavsett hur försäljningsupplägget blir måste affären först godkännas av Konkurrensverket.

Relaterat material

Staten vill lämna Apoteksgruppen

”Glädjande om staten lämnar Apoteksgruppen”

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev