Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regeringen sågar Riksrevisionens kritik

Publicerad: 6 november 2012, 11:03

Fel, fel, fel. Regeringen håller inte med Riksrevisionen om kritiken i granskningen av staten och apoteksmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

I maj kom Riksrevisionens stora granskning av omregleringen av apoteksmarknaden.

– Staten har skaffat sig en särställning på apoteksmarknaden. Det  skapar särskilda risker som bör uppmärksammas, sade Claes Norgren,  riksrevisor då.

Nu har regeringen arbetat sig igenom granskningen och kommit med en  skrivelse som slår igen boken: ”I och med denna skrivelse anser  regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad”.

Det är inte mycket av Riksrevisionens kritik som regeringen tar åt  sig. I rapporten fick regeringen bland annat kritik för att Apoteket AB  inte styrdes ändamålsenligt av regeringen i samband med förberedelser  och genomförande av försäljningar. Regeringen håller inte med om några  sådana brister.

Riksrevisionen slog sedan fast att statens övertag fortfarande var  överraskande stort i och med att staten fortfarande är ägare till  Apoteket AB, och dessutom kontrollerar Apoteksgruppen i Sverige AB, som  har fler än 150 enskilda entreprenörer som medlemmar. Rapporten  efterlyste undersökningar av marknadsandelen som inkluderade  Apoteksgruppen. Redan gjort, uppger regeringen i sin skrivelse. En  konsultfirma fick uppdraget att undersöka konkurrens- och  marknadssituationen på apoteksmarknaden i november 2011.

Riksrevisionen rekommenderade att regeringen undersöka hur staten  skulle kunna sälja sin andel i de apotek som är dotterbolag i  Apoteksgruppen i Sverige AB. Regeringen uppger i sin skrivelse att det  här är något som ses över löpande och att såväl socialutskottet som  näringsutskottet bedömer att statens ägande i företagen på sikt kan  upphöra helt.

Riksrevisionen konstaterade också att staten fortfarande har ett  informationsövertag på apoteksområdet. Detta eftersom högsta ledningen,  vd och styrelseordförande, för Apoteksgruppen i Sverige AB är identisk  med ledningen för Apoteket Omstrukturering AB, OAB, som stod för  klusterförsäljningen av enskilda apotek. ”Ledningen i Apoteksgruppen i  Sverige AB har bättre kunskap om de nya konkurrenterna jämfört med andra  aktörer på marknaden”, enligt rapporten.

Fel igen, anser regeringen. Klusterköparna hade full tillgång till så  kallade datarum som innehöll omfattande legal och finansiell  information om samtliga enskilda apotek, alltså även sådana som såldes.  Klusterköparna kunde med andra ord tillgodogöra sig samma information  som staten satt på våren 2010. Därför anser regeringen inte att det  finns något informationsövertag att åtgärda.

Relaterat material

Staten har stort övertag

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev