Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Regeringen står fast vid förslag om att skapa extemporeapotek

Publicerad: 3 december 2009, 09:52

I dag har regeringen fattat beslut om att lämna det omdiskuterade förslaget om extemporeapotek till lagrådet. En ny apoteksproposition blir sannolikt färdig tidigt nästa år.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

På dagens sammanträde har regeringen fattat beslut om att sända några kompletterande lagförslag inom apoteksområdet till lagrådet.

Förslagen baseras på en departementspromemoria som nyligen har remissbehandlats.

Det mest omdiskuterade förslaget handlar om att införa så kallade extemporeapotek. Avsikten är bland annat att göra det möjligt för det statliga bolaget Apoteket Produktion & Laboratorier att fortsätta tillverka extemporeläkemedel för den svenska marknaden. Extempore är specialtillverkade läkemedel som framställs enligt förskrivarens angivna komposition.

Läkemedelsverket anser att förslaget om extemporeapotek strider mot EU-rätten.

Men förändringarna i förslaget efter remissomgången är små.

– Vi har utvecklat resonemanget kring extemporeapoteken och motiverar varför regeringen inte anser att förslaget strider mot EU-rätten. Grundförslaget kvarstår, säger Helena Nilsson, ämnessakkunnig på socialdepartementet.

Hon bedömer att lagrådsremissen kommer att behandlas i december, och att en proposition blir klar strax efter årsskiftet.

Förutom förslaget om extemporeapotek föreslår regeringen i lagrådsremissen bland annat att det lagfästs att den nationella apotekssymbolen ska exponeras tydligt vid varje apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev