Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regeringen vill skärpa lag för att äga apotek

Publicerad: 25 maj 2022, 07:29

Socialministern Lena Hallengren under överlämnandet av Tillgänglighetsdelegationens slutbetänkande den 20 maj 2022 i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Regeringen vill begränsa möjligheterna för privata vårdgivare att driva apotek, och vice versa. Risken finns att medicin och vård ges i onödan om det finns pengar att tjäna.


Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenToppnyheter

Redan i dag finns begränsningar för läkare, läkemedelstillverkare och kommunala vårdföretag som vill äga och driva apotek.

Nu föreslår en utredare, på regeringens uppdrag, att inga vårdgivare ska få tillstånd att ha ett bestämmande inflytande över ett apotek. Det gäller även tandvård, estetisk kirurgi och veterinär verksamhet.

– Människor ska känna sig trygga i att vård och läkemedel ges efter behov och att enskilda vårdgivare inte förskriver läkemedel eller ordinerar behandling för egen vinnings skull, säger socialminister Lena Hallengren (S) när hon tar emot utredningen.

Redan i dag finns samarbeten och samägande mellan apoteksbolag och olika digitala vårdgivare. Till exempel äger statliga Apoteket en del i Doktor24 och Apoteket Hjärtat är delägare i Min Doktor. Men inget av dessa samäganden når upp till en ägarandel på mer än 50 procent av aktierna och berörs därför inte av förslagen.

Läs också: Riksrevisionen: tillsynen av läkemedelshandeln brister

Men utvecklingen väcker ändå farhågor.

– Det finns en risk för onödigt vårdutnyttjande. Incitamenten kan vara starka att skriva ut läkemedel, och vice versa för en apotekare att hänvisa till en viss vårdgivare, säger utredaren Anna-Lena Sörenson.

Utredningen har inte sett några exempel på att det förekommer överförskrivning i de samarbeten och samäganden som finns i dag.

– Men det handlar också om att stämma i bäcken och se till att vi inte får en sådan situation. För det är väldigt svårt att senare ta steg tillbaka, säger Lena Hallengren.

Regeringen skickar nu ut förslagen på remiss för att få in synpunkter. Siktet är inställt på att ny lagstiftning ska kunna införas den 1 juli 2023.

Maria Davidsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenToppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev