Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Regeringskritik från moderat i apoteksfrågan

Publicerad: 3 december 2009, 15:41

DEBATT: Trösklarna för nyetableringar på apoteksmarknaden, exempelvis i form av dyra IT-lösningar, är för höga. Regeringen måste underlätta för farmaceuter som vill starta eget, skriver Johnny Munkhammar, moderat riksdagskandidat.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Alliansregeringen har ägnat mycket kraft åt den komplicerade uppgiften att avveckla apoteksmonopolet och skapa en fungerande apoteksmarknad. Det är en stor och viktig reform. Monopol skapar sämre förutsättningar för kunder än när det råder fri konkurrens. Samtidigt är läkemedel en speciell vara, med potentiella hälsorisker vid felanvändning. Det är därför ingen enkel uppgift att gå från monopol till en reglerad marknad. Men regeringen har varit väl försiktig. Ansvariga på Socialdepartementet har talat om att ha ”hängsle och livrem” under hela processen. Detta synsätt har lett till förseningar och en del märkliga överväganden. Exempel på detta är att staten fortfarande ska äga den absolut dominerande aktören, Apoteket AB, medan de privata företagen inledningsvis får nöja sig med små marknadsandelar. Det är inte rätt väg att skapa väl fungerande konkurrens.

Staten tog över de tidigare privata apoteken 1971 – en tid då staten expanderade starkt. Idag vet vi att det var en skadlig politik att samhället skulle styras som från toppen av en pyramid. Staten ska inte vara både lagstiftare och spelare på samma gång. Exemplet med styrelsen i Apoteket AB som fick lämna sina platser, visar hur svårt det är att politiskt styra ett bolag som agerar kommersiellt.

Regeringens väl stora försiktighet i avvecklandet av monopolet har haft konsekvenser. En del stora aktörer med stor kompetens och internationell erfarenhet har valt att inte lägga bud på de apotek som nu privatiseras. Kedjor som Celesio och Tamro gjorde bedömningen att det är bättre att etablera sig på egen hand. Mindre entreprenörer som vill driva ett eget apotek har svårt att veta vilka förutsättningar som gäller.
Regeringen har valt metoden att bilda särskilda bolag med ansvar att hantera praktiska detaljer i samband med privatiseringen och övergången till apoteksmarknad. Samtidigt som regeringen självklart har instruerat bolagen hänvisar man till dem när det gäller utförandet. De två stolarna staten sitter på skapar fortsatta problem och har fördröjt processen.

Ett problem som återstår är de IT-lösningar som nu erbjuds de privata apotekskedjorna under en övergångsperiod. Staten vill att det ska kosta 800 000 kronor per år för att ett apotek ska ha tillgång till receptregister, betalningssystem och lagerhantering. Med sådana priser blir det i praktiken omöjligt för mindre aktörer att ta sig in på marknaden, och även större kedjor värjer sig mot den föreslagna lösningen.

Samtidigt kan inte Läkemedelsverket ge tillstånd till farmacevter som vill driva apotek om de inte kan visa att de är en del av det nationella IT-system som Omstruktureringsbolaget, OAB, tillhandahåller. Genom statens agerande på olika fronter, försvåras därmed den ökade tillgänglighet som har angetts som det viktigaste skälet att avveckla monopolet.

Erfarenhet – både från Sverige och från andra länder – visar att det är lättare att uppnå lyckosamma resultat av reformer om det finns en tydlig vilja. Med en starkare ambition från regeringens sida hade förutsättningarna att uppnå en blomstrande apoteksmarknad med många nya entreprenörer idag varit större.

För svenska folket innebär detta att tillgången till läkemedel inte har förbättrats lika mycket som hade varit möjligt. Risken från ett politiskt perspektiv att genomföra urvattnade reformer är att effekterna inte heller blir lika stora. Då märks inte förbättringarna lika tydligt – och en säker vinnarfråga kan vändas till sin motsats.

Det behövs nu klara riktlinjer från regeringen som handlar om att underlätta för de farmacevter och kedjor som vill etablera sig på den svenska apoteksmarknaden. Exemplet med kostnaden för IT-systemet visar hur man idag riskerar hålla höga trösklar för nya etableringar på ett beklagligt sätt. Tillgång till apotekens IT-system underlättar övergången och bidrar till målet om en fungerande apoteksmarknad i hela landet.

Johnny Munkhammar är          författare, företagare och riksdagskandidat (m).

Johnny Munkhammar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev