söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Region Skåne anser att TLV har bytt fot

Publicerad: 24 oktober 2012, 12:47

Viteshot vilar över Region Skåne, som nu har svarat TLV på frågan om landstingets syn på avtalet med UCB och lagen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedelFörskrivning

Region Skånes läkemedelsenhet uppmanade i våras apoteken i regionen att lagerhålla TNF-hämmaren Cimzia UCB och låta bli att ta hem parallellimporterade läkemedel. Landstinget hade nämligen tecknat ett avtal med UCB Pharma med återbäring på 15 procent.

Det här överväger Tandvårds- och läkemedelsmyndigheten, TLV, att besluta om förbud eller föreläggande om vite för att stoppa. Avtalet strider mot lagen om läkemedelsförmåner, anser TLV. För det är TLV som fastställer inköpsris och försäljningspris på läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Landsting och regioner får inte lov att ingå avtal om priser, om läkemedlen tillhandahålls på öppenvårdsapotek och omfattas av förmånerna. Dessutom anser TLV att Region Skåne har uppmanat sina förskrivare att motsätta sig utbyte av läkemedel vid förskrivning på grunder som inte är medicinska. Också det strider mot lagen om läkemedelsförmåner.

Men innan TLV klubbar sitt beslut fick Region Skåne möjlighet att svara på frågan om hur avtalet med UCB förhåller sig till lagen, enligt landstinget.

Region Skåne anser sig inte ha ingått ett avtal om ”pris på en vara”, i stället handlar det om ”ett avtal om försäljning av tjänst” – detta i form av en rekommendation. Och hur som helst, om TLV inte är med på den så anser Region Skåne att den aktuella lagbestämmelsen inte omfattar all prissättning, utan att bestämmelsen gäller för öppenvårdsapoteken. Enligt landstinget råder fri prissättning när varje annan aktör köper eller säljer öppenvårdsläkemedel.

Dessutom anser Region Skåne att rekommendationen till förskrivare att motsätta sig utbyte av läkemedel är medicinskt motiverat i det här fallet. Region Skåne avslutar sitt brev med att skriva att TLV inte alls har motsatt sig volym- och prisöverenskommelser för TNF-alfahämmare, utan i stället uppmuntrat till det som en alternativ väg att gå i en skrivelse tidigare. I kontakt med TLV innan avtalet sjösattes uppfattade landstinget inte heller att TLV var negativ till Region Skånes förfarande, ”snarare tvärtom”.

Relaterat material

TLV granskar läkemedelsavtal

Uppmaning ska ses som förhandsinfo

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev