fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regioner bad APL om hjälp med läkemedel

Publicerad: 28 juli 2020, 09:33

APL har i vissa fall kunnat bistå regioner och då tillämpat extemporeförordningen, men effekten är att APL endast kunnat tillverka små kvantiteter. Foto: Christoffer Edling

Flera regioner hörde av sig till APL med förfrågningar om hjälp att tillverka läkemedel under pandemin. Regelverket satte dock stopp för större leveranser, men det kan komma att ändras enligt ett förslag i en utredning.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion StockholmRegion ÖstergötlandApoteksmarknadenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Statliga Apoteket Produktion och laboratorier, APL, blev kontaktad av flera regioner när det började att bli tomt i sjukhusens läkemedelsförråd. Det var framför allt de så kallade Fyrlänsregionerna, det vill säga Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland, som hörde av sig. Kvartetten har gått samman för att upprätta ett nationellt lager för viktiga läkemedel. Det skriver nyhetstjänsten Apoteksmarkanden som har läst APL:s remissvar på delbetänkandet Hälso- och sjukvård i det civila försvaret - underlag för försvarspolitisk inriktning.

– Vi har haft störst utmaningar under pandemin med Propofol, sterilt vatten och klorhexidinsprit. Förfrågan till APL har varit bred för att undersöka alla möjligheter till att öka tillgången, säger Magnus Thyberg, vikarierande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till Dagens Medicin.

Hur stor har bristerna varit under pandemin?
– Vi har kunnat upprätthålla verksamheten men vi har tidvis haft prioriteringar kring vilka som fått köpa och vilka användningsområden som ska få tillgång i första hand.

Johanna Orraryd, chefsfarmaceut på läkemedelsenheten i Region Östergötland, förklarar i ett mejl till Dagens Medicin att förfrågan till APL handlade om ett ”fåtal riktigt kritiska produkter ”som används framför allt inom intensivvård såsom propofol, sterilt vatten och midazolam.

– Av dessa var det sterilt vatten som faktiskt blev producerat och som levererades ut till regionerna. Midazolam gick aldrig att tillverka på grund av att APL inte fick tag på råvara och propofol levererades aldrig, men APL satte upp en process för att kunna tillverka framöver om läget skulle bli kritiskt igen, skriver hon i mejlsvaret.

I början av april fick Fyrlänsregionerna i uppdrag från övriga regioner att köpa in de läkemedel som bedöms vara de mest centrala och kritiska för sjukvårdens behov. Målet är att nå en lagernivå som motsvarar den förväntade förbrukningen i Sverige för att motverka eventuell brist. En månad senare startade regionerna tillsammans med läkemedelsdistributörerna Tamro och Oriola det Nationella Läkemedelsförrådet, NLF.

Syftet är att lagerhålla de läkemedel som Fyrlänsregionerna köper in.

– I dag finns det ännu ingen färdig uttagsprocess för läkemedel från NLF, varför vi inte har kunnat ta ut några läkemedel därifrån utom en lite försöksvolym som lagts på Apoex lager. De läkemedel som har fördelats nationellt är Propofol och sterilt vatten, säger Magnus Thyberg.

APL är en av Europas största tillverkare av extemporeläkemedel och lagerberedningar, och har alltså i vissa fall kunnat bistå regionerna under pandemin. På grund av gällande riktlinjer kunde bolaget bara erbjuda vården mindre kvantiteter. I remissvaret förklarar bolaget varför det inte kunde göra mer:

”För att kunna tillverka större kvantiteter måste vi kunna tillverka dessa som lagerberedningar. Tillverkning av lagerberedning kräver dock analys- och processutveckling samt hållbarhetsstudier och i vissa fall investeringar. Med den gällande ägaranvisningen har vi inte kunnat åts oss sådana uppdrag och därför inte kunnat erbjuda vården större kvantiteter", skriver APL.

Men det kan vara på väg att ändras. I delbetänkandet föreslås att APL får i uppdrag att ha tillverkningsberedskap för kritiska läkemedel så att dessa tillverkas som lagerberedningar under tiden de registrerade läkemedlen är restnoterade.

Enligt remissvaret är APL positiv till ett sådant uppdrag. Bolaget skriver att med erfarenheterna som pandemin gett skulle det ”kunna spela en viktig roll i beredskapen av läkemedel”. APL kan, enligt remissvaret, köpa in många olika aktiva substanser och utföra i princip alla beredningsformer utom tabletter.

Extemporeläkemedel

Specialtillverkas för en enskild patient eller patientgrupp. När extemporeläkemedel tillverkas i större mängder kallas de för lagerberedd extempore eller bara lagerberedningar.
Källa: Läkemedelsverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev