Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Regler för receptfritt i butik välkomnas av entreprenörer

Publicerad: 20 februari 2009, 09:54

Företag som planerar att sälja receptfritt i butiker välkomnar de förslag till reglering som socialminister Göran Hägglund (kd) i dag presenterar på DN Debatt.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Som ett sista steg i omregleringen av det svenska apoteksväsendet och läkemedelsförsörjningen planerar regeringen att tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel i butiker från och med den 1 november i år. Redan i dag säljs nikotinersättningsmedel i handeln.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag redogör Göran Hägglund för de regler som ska gälla för denna handel. Till skillnad från den större apoteksreformen, som ska genomföras den 1 juli i år, följer regeringen i stora drag utredaren Lars Rejes förslag när det gäller receptfritt i butik.

Regeringen vill skapa ett system med låga trösklar för handlare som vill sälja receptfria läkemedel. När det gäller sortimentet vill man att i princip alla läkemedel som i dag säljs av apoteksombud i framtiden ska få säljas i butikerna. Det handlar om ett 80-tal läkemedel med unika varunummer.

Man kommer inte att kräva att butikerna tillhandahåller något särskilt bassortiment av receptfria läkemedel. Denna typ av reglering finns i dag i Danmark och Norge men har vållat problem. Regeringen föreslår också en 18-årsgräns för försäljning av receptfritt i butiker.

Leif Nilsson, chefapotekare på företaget Medstop som förberett moduler med bland annat receptfria läkemedel som man vill erbjuda butikskedjor, välkomnar förslagen.

– Det här är ungefär vad vi förväntat oss och vi ser inga större problem med förslagen, säger han.

Regeringen vill att läkemedlen ska ”förvaras åtskilt från andra produkter och utom räckhåll för allmänheten eller på plats som står under uppsikt av personal”. Här har Leif Nilsson synpunkter.

– Här måste de förtydliga vad de menar. Om kraven blir alltför strikta på att hålla sortimentet undanskymt riskerar vi att få ett väldigt litet sortiment i butikerna, trots att listan på tillåtna läkemedel är rätt omfattande, säger Leif Nilsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev