fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Reklamfilm om Voltaren fälld

Publicerad: 3 maj 2013, 09:40

Att i en reklamfilm hävda att Voltaren T kapsel tar sig direkt till smärtpunkten går inte för sig. NBL har sagt sitt efter Läkemedelsverkets anmälan.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Reklamfilmen för Voltaren T visades på tv i vintras. I filmen säger speakerrösten bland annat att kapseln frisläpper en flytande substans som riktar sig direkt till smärtpunkten.

Voltaren T kapslar innehåller den verksamma substansen diklofenak och är tänkt att användas vid akuta smärttillstånd.

Läkemedelsverket anmälde reklamfilmen och anför bland annat att reklamen förmedlade ett budskap om att läkemedlet skulle ha unika målsökande egenskaper. Något som myndigheten anser saknar stöd i produktresumén och dessutom är överdrivet.

Inte heller i påståendet i reklamfilmen om att Voltaren T verkar snabbt inom 25 minuter fann Läkemedelsverket stöd i produktresumén.

Novartis AB, som marknadsför Voltaren, anser å sin sida att det finns stöd för påståenden.

Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, avfärdar dock företagets argument och fäller reklamfilmen för påståendet om målsökande egenskaper. Även påståendet om att Voltaren T börjar verka inom 25 minuter fälls, detta trots att det finns visst stöd för påståendet. NBL anser nämligen att påståendet kan uppfattas som att smärtlindringen påbörjas inom 25 minuter och ett sådant uttalande saknar stöd i produktresumén.

Novartis AB fälls också för att i reklamfilmen ha låtit bli att redovisa att det finns begränsningar för användning av läkemedlet.

Företaget ska betala en NBL-avgift på 90 000 kronor.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev