Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Reumatologer öppnar för switchar

Publicerad: 13 oktober 2015, 07:14

Svensk reumatologisk förening tar inte längre avstånd från att patienter som står på behandling med ett biologiskt läkemedel byter till en billigare så kallad biosimilar. Sådana byten rekommenderas dock bara få ske om vissa förutsättningar är uppfyllda.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– De nya biosimilarerna har funnits på marknaden i ett halvt år och landets reumatologer har fått en viss erfarenhet av dem. Det är en faktor bakom att vi ändrat skrivningen i vårt policydokument, säger Christopher Sjöwall, ordförande i arbetsgruppen för biosimilarer i Svensk reumatologisk förening.

I slutet av februari gick patentet ut på den storsäljande TNF-hämmaren Remicade (infliximab). Det öppnade för försäljning av billigare biosimilarer, det vill säga funktionella kopior, av läkemedlet. Men trots att priset på biosimilarprodukterna Remsima och Inflectra är avsevärt lägre än priset på Remicade, så har användningen av dessa biosimilarer varit mycket låg i Sverige, jämfört med övriga nordiska länder, se Dagens Medicin nr 39/15.

En orsak är en försiktig syn på så kallade switchar, då patienter byter från originalpreparat till en biosimilar av samma originalpreparat. Det har bland annat funnits en oro för att sådana byten skulle kunna framkalla ett immunsvar mot behandlingen. Och i den första versionen av Svensk reumatologisk förenings policydokument om biosimilarer, som släpptes i juni 2014, avråddes tydligt från switchar.

Men i den senaste uppdateringen av dokumentet öppnar man i stället för switchar ”om den kliniska situationen så medger”. Villkoret är dock att patienten är välinformerad om att ett byte sker samt att patienten är stabilt lågaktiv i sin sjukdom eller i stabil remission. Oavsett om behandlingen gäller nyinsättning eller switch understryks vikten av att  den följs upp kliniskt i Svensk reumatologis kvalitetsregister, SRQ.

– Generellt sett skymtar en mer positiv inställning till utvecklingen av biosimilarer i det reviderade dokumentet. Genom att använda dessa läkemedel hoppas vi att få loss resurser till att behandla fler patienter med effektiva läkemedel. Vi hoppas således att besparingarna ska stanna inom reumatologin och komma fler patienter till nytta, säger Christopher Sjöwall och tillägger:

– Däremot avråder vi från att av kostnadsskäl byta från ett originalpreparat av en TNF-hämmare till en biosimilar av en annan TNF-hämmare. Den medicinska indikationen ska väga tyngst, säger Christopher Sjöwall.

Förra året såldes det TNF-hämmare i Sverige för runt 2,7 miljarder kronor. Remicade svarade för runt 600 miljoner kronor av denna siffra.

Relaterat material

Inte självklart att börja byta ut läkemedel direkt

Stora pengar att spara när patent går ut

Tumme upp kopior av antikropp

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev