Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Riksdagen klubbade igenom apoteksförslag

Publicerad: 3 mars 2017, 12:11

Riksdagen har beslutat att ställa sig bakom socialutskottets förslag om tre tillkännagivanden för apoteken. Det föregicks av en debatt om förslagen var ”seriösa” eller inte.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I går, torsdag, riktade riksdagen tre tillkännagivanden om apoteken till regeringen efter beslut i riksdagen. Dessa bygger på de förslag från socialutskottet som Dagens Apotek skrev om förra veckan.

I tillkännagivandena vill riksdagen att:

- ökat samarbete mellan vården och de olika apoteksaktörerna ska stimuleras och att regeringen ger en myndighet i uppdrag att ta fram och utveckla modeller för ett sådant samarbete

- att 24-timmarsregeln i förhållande till läkemedelsdistributörerna ses över

Det är i mitt tycke en oseriös symbolpolitik att inte kunna invänta utredningsförslag – Anna-Lena Sörenson (S)

- att det snarast införs regler som innebär att apoteken får rätt att returnera läkemedel till leverantörerna.

Förslagen grundar sig på motioner från de fyra borgerliga partierna och de debatterades i kammaren före beslutet togs.

– Jag är som kristdemokrat och företrädare för alliansen glad att vi har fått majoritet för våra förslag om att göra tillkännagivanden till regeringen vad gäller att lyfta apotekens kompetens och att ta vara på den resurs som finns där genom att förbättra samverkan mellan vården och apoteken, sade socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD).

Anna-Lena Sörenson (S), socialutskottets vice ordförande och ny apoteksutredare, har tidigare sagt till Dagens Apotek att hon anser att socialutskottets tre förslag är oseriösa då de behandlar frågor som finns med i den pågående Apoteksmarknadsutredningen som snart ska presenteras.

Under riksdagsdebatten återkom hon till det.

– Det är i mitt tycke en oseriös symbolpolitik att inte kunna invänta utredningsförslag utan i stället driva igenom tre tillkännagivanden i riksdagen, sade hon.

Jenny Petersson (M) framhöll å sin sida att det ä riksdagen som fattar beslut.

– Det ska presenteras ett delbetänkande den 9 mars, men ska man vara seriös är det här som beslut tas, i den lagstiftande församlingen, sade hon.

Riksdagsdebatten kom också att handla om de olika blockens syn på omregleringen.

– Det har kommit en del uppgifter om att kommersialiseringen av verksamheten inneburit att till exempel farmaceuterna inte har fått tillräcklig tid för fortlöpande utbildning så att kvaliteten på informationen till kunderna har blivit sämre, sade Jan Lindholm (MP).

Från allianssidan framhölls att det i dag finns fler apotek och att öppettiderna har blivit längre.

– För en småbarnsförälder som mig är det fantastiskt att kunna springa ut till bilen och inhandla febernedsättande till min sjuka son. Det gör stor skillnad i vardagen. I dag är det många som tar det för givet, men det var inte alltför länge sedan som det såg helt annorlunda ut, sade Jenny Petersson.

Relaterat material

”Jag tycker inte att det är seriöst”

Socialutskottet: Ge apoteken returrätt

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News