Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Robotjätte satsar på Sverige

Publicerad: 5 maj 2010, 13:35

Minst tre företag satsar på att sälja plockrobotar till svenska apotek. Nu öppnar den globala marknadsledaren Rowa kontor i Mölnlycke utanför Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dagens Apotek har tidigare berättat om danska Apostore som satsar på att marknadsföra plockrobotar på den svenska apoteksmarknaden.

Apoteket AB har i dagsläget ett fåtal plockrobotar i bruk på svenska apotek. Två av dem, på apoteket Elefanten i Stockholm och Vågen i Degerfors, är levererade av Stockholmsbaserade Ergobe Pharma/Robopharma, som också vill expandera på den svenska apoteksmarknaden.

Nu satsar en tredje aktör på att lansera robotar till svenska apotek. Det är den tyska koncernen Rowa Automatisierungssysteme som via sitt nordiska dotterbolag Rowa Nordic öppnar en filial i Mölnlycke utanför Göteborg.

– Erfarenheterna från andra marknader, framför allt den tyska, har visat hur stora fördelar det finns med att automatisera lager och medicinhantering på apotek. Det i kombination med den avreglerade marknaden där kraven ökar på kostnadsoptimering och kundfokus gör att vi nu har startat en filial i Sverige, säger Per-Arne Wahlgren, försäljningschef på Rowa Nordic i Sverige.

Rowa är en multinationell marknadsdominant och har, enligt egna uppgifter, en global marknadsandel på 72 procent för plockrobotar.

Företagets robotsystem finns sedan tidigare på Apoteket AB:s apotek Fasanen och Gripen i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev