Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Robotkraft på väg till apoteken

Publicerad: 25 februari 2010, 12:25

Robotkraft på väg till apoteken

Foto: Foto: Apostore.

Danska plockrobotar kan snart göra entré på allvar på svenska apotek. Flera mindre svenska aktörer har visat intresse, men de stora kedjorna tvekar.


Ämnen i artikeln:

FarmaciApoteksmarknaden

Företaget Apostore är ett av flera företag som säljer så kallade plockrobotar till danska apotek.

Apostore är ett dotterbolag i en tysk koncern, som tog fram en första apoteksrobot redan 1986. I dag har koncernen installerat över 1 000 robotsystem i USA, Australien och en lång rad europeiska länder. Nu satsar Apostore på att ta sig in på den svenska omreglerade apoteksmarknaden. Koncernen ska starta ett svenskt dotterbolag.

Representanter från det danska företaget var nyligen på Sverige-
besök, och träffade några blivande mindre apoteksaktörer för presentationer och diskussion.

– Med robotar kan man enligt studier minska expeditionstiden och därmed kötiden. Dessutom ökar patientsäkerheten. Eftersom det kan vara svårt att rekrytera lämplig personal till apotek i dagens läge i Sverige kan plockrobotar vara ett alternativ, säger Susanne Nielsen, distriktschef på Apostore i Danmark.
­
– Man kan också se det som att roboten bidrar till att personalen får mer tid till kunderna. Den frigör tid som kan användas till fördjupad rådgivning och till att öka omsättningen.

Det danska företaget tror att potentialen är stor i Sverige eftersom många aktörer satsar på att bygga upp helt nya apotek.

Plockroboten instrueras genom ett datorkommando från personal i samband med kundexpeditionen, och plockar sedan fram de önskade varorna på 8–12 sekunder. Plockkapaciteten är, för de flesta av robotmodellerna, omkring 500 varor i timmen.

I Danmark finns i dag plockrobotar på ett drygt 50-tal apotek. På svenska apotek är robotar en ovanlig men inte helt obefintlig företeelse. Apoteket AB har infört plockrobotteknologi på några apotek i Sverige, bland annat i Stockholm och Malmö.

PANEL: Får vi se plockrobotar på era apotek?

Annika Svedberg, farmacichef på Apotek 1:

– Inte till en början. Vi börjar ju från grunden och måste bygga upp vår verksamhet och komma igång ordentligt innan en sådan fråga blir aktuell. Sådana robotar är ett stort projekt och en jätteinvestering. Jag tror att det finns både för- och nackdelar med robotar, men idén i sig är bra.

Jens Sandström, vd för Apoteksgruppen:

– Det är inte alls omöjligt, det är en fråga som vi tittar på just nu. I så fall skulle det bli upp till enskilda aktörer inom Apoteksgruppen att själva välja om de vill införa robotar eller inte. Jag tror att robotar är bra, allt som ökar effektiviteten är bra.

Märit Wikström, kommunikationschef på Doc Morris:

– Det är inget vi diskuterat. Men om det är något som kunderna är missnöjda med så är det långa väntetider. Vi satsar i första hand på serviceinriktad personal, men allt som gör processen smidigare är ju bra. Vi är öppna för ny teknik och nya lösningar.

Ämnen i artikeln:

FarmaciApoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev