Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Röstade för kontroversiellt läkemedel

Publicerad: 7 juni 2013, 12:28

En expertpanel i USA har röstat för att lätta på restriktioner för ett omdebatterat och i Europa nu avregistrerat diabetesläkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under onsdagen och torsdagen hölls ett möte hos det amerikanska läkemedelsverket, FDA, om läkemedlet rosiglitazon (Avandia). I Europa har preparatet avregistrerats och i USA omges det av kraftfulla restriktioner.

Bakgrunden till mötet var att en ny analys av den stora studien Record pekar på att riskerna med preparatet är mindre än vad man tidigare bedömt.

26 experter har röstat om restriktioner mellan olika alternativ. Endast fem av deltagarna i panelen ville behålla restriktionerna och en ville att läkemedlet skulle avregistreras helt. De övriga 20 deltagarna ville antingen lätta på restriktionerna eller ta bort restriktionerna helt.

FDA är inte tvingade att följa expertpanelens förslag, men gör vanligtvis det.

Rosiglitazon såldes tidigare för flera miljarder dollar i USA och var även en storsäljare i Europa. Men år 2007 publicerades en meta-analys i New England Journal of Medicine som pekade på ökad risk för hjärtinfarkt. Läkemedlet var länge omdebatterat, men efter att den stora Record-studien avslutats valde den europeiska läkemedelsmyndigheten att helt avregistrera läkemedlet år 2010.

Svenska experter sade tidigare i veckan till Dagens Medicin att man välkomnar att FDA åter granskar resultaten av Record, men Mona Landin-Olsson, ordförande i Svensk förening för diabetologi, lyfte fram att det finns risker med läkemedlet.

Björn Eliasson, diabetolog och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, framhåller också de kända biverkningar som finns av läkemedlet, men säger till Dagens Medicin att det är viktigt att ha många olika sorters läkemedel för att kunna anpassa behandlingen till varje patient.

I dag finns endast ett annat läkemedel från samma läkemedelsklass som rosglitazon i Sverige, nämligen pioglitazon. Enligt Björn Eliasson används det endast i liten omfattning.

– Anledningen till det är nog delvis den tidigare turbulensen kring Avandia. Fram till nyligen har det också varit dyrt, men nu finns det som generika och är därför billigare, säger han.

I USA har kritiker lyft fram att den nya anlays som ligger till grund för expertpanelens ställningstagande är finansierad av Glaxo Smithkline som tillverkar rosiglitazon.

Relaterat material

Utdömt läkemedel diskuteras på ovanligt möte

Risk för hjärtbiverkningar satte till slut stopp för rosiglitazon

Fortfarande delade meningar om diabetesmedlet Avandia

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev