Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

(S)kriver samma motion år efter år

Publicerad: 9 oktober 2015, 11:28

Fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter har skrivit en motion där de föreslår en tjänst som redan finns.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

I motionen föreslår riksdagsledamöterna att det, oavsett apotekskedja, ska vara lätt att ta reda på vilket apotek som ett läkemedel finns på.

Men redan i maj 2014 lanserade Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och Sveriges apoteksförening en lagerstatusfunktion på nätet för att kunder ska kunna se vilka apotek som har läkemedel i lager.

Lars Eriksson, en av ledamöterna bakom motionen, vill inte svara på Dagens Apoteks frågor över telefon utan efterfrågar frågorna via mail.

DA: Ni skriver att det ska vara enkelt att få reda på vilket apotek läkemedel finns på? En sådan tjänst finns redan. Varför motionerar ni om en tjänst som redan finns?

Lars Eriksson väljer att inte svara på den frågan.

I motionen skriver ledamöterna också att apoteken lyser med sin frånvaro i glesbygden. Enligt Sveriges apoteksförenings senaste branschrapport har antalet apotek i glesbygd varit oförändrad sedan omregleringen. Dagens Apotek frågar Lars Eriksson vilken statistik som ledamöterna bygger sitt påstående på. Lars Eriksson svarar att vartannat apotek i glesbygden hade gått i förlust utan glesbygdsbidrag.

– Det finns alltså en oro kring glesbygdsapotekens framtid som inte kommer att försvinna av sig själv, tillägger han i sitt mailsvar.

Motionen är skriven av Lars Eriksson, Pia Nilsson, Olle Thorell och Anna Wallén. Tillsammans lämnade de fyra in en identisk motion förra året och motioner från 2012 och 2013 från riksdagsledamöterna har även de samma innehåll, även om dessa är något annorlunda formulerade.

Ledamöterna förslår även i motionen att det ska finnas garantier för att kunder får sina läkemedel inom 24 timmar.

Relaterat material

Oro för att tekniker byts ut

Moderater vill att vård och apotek samverkar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev