fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så bra sitter den krympta kostymen

Publicerad: 24 april 2013, 05:00

Apoteket AB:s vd Ann Carlsson är nöjd med det nya huvudkontoret i Solna. ”Vi har tagit det öppna kontoret ett steg längre”, säger hon.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Apoteket AB har flyttat från stora lokale­r på Södermalm till något mindre lokaler i Solna. Dagens Apotek frågade ut vd:n Ann ­Carlsson under flytten.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Ett drygt 300 personer stort huvudkontor har blivit ett 250 personer stort huvudkontor.

De tidigare lokalerna i byggnaden Fatburen på Södermalm har övergetts för ett eget hus i Solna nära Friends Arena.

Överallt  står kartonger, men trots att det är första dagen har mycket kommit på  plats. På plan sex är golvet grönt och på våning fem är det lila.

– Varje våning har en färg som finns i vår grafiska profil, berättar vd:n Ann Carlsson stolt.

De flesta anställda har inga egna jobbplatser – inte heller Ann Carlsson.

–  Vi har tagit det öppna kontoret ett steg längre. Man ska kunna gå in  och ut från arbetsplatser, miljön är sådan att man kan stå upp och ha  kortare möten. Vi vill underlätta­ för våra medarbetare att arbeta  flexi­belt eftersom vi behöver jobba tätt ihop, säger hon.

Mötesrummen har namn efter olika medicinalväxter. Vi sätter oss i Mynta.

Ni har gjort stora nedskärningar. Hur har du resonerat?
– Vi har skurit ner efter hur intäkterna har ändrats. Vi anpassar ­kostymen efter hur stor kroppen är, det är självklart.

Fem  av era dosapotek har lagt ner eller ska läggas ner sedan dosmarknaden  släpptes fri. Kunde ni gjort mer för att inte förlora upphandlingar?
–  Vi har fått nya duktiga kon­kurrenter och vi har gjort vårt ­yttersta  för att ge så konkurrenskraftiga ­erbjudanden som möjligt. Nu har vi 40  procent av dosmarknaden. Hade vi fortfarande haft 100 procent hade inte  marknaden omreglerats fullt ut.

Få tidigare anställda på dosapoteken har fått jobb inom företaget. Hade ni kunnat göra mer för att hitta nya roller för dem?
–  Vi har gjort vad vi har kunnat för att erbjuda vakanser som uppkommit  men vi har inte haft så många. Hur gärna vi än skulle vilja behålla alla  våra duktiga medarbetare kan vi inte göra det då vi inte har hela  marknaden längre. Men min tro och förhoppning är att det inom branschen  kommer nya arbetstillfällen och i hög utsträckning har med­arbetare som  jobbat hos oss gått över till nya aktörer.

Vad har ni kunnat erbjuda anställda­ som sagts upp?
–  Vi har samarbetat med Trygghetsrådet som ett sätt att stötta tidigare  anställda. Hur stödet ser ut är lite olika på olika orter.

Hur kommer det sig att det inte längre finns någon apotekare eller receptarie i företagsledningen?
–  Vi har farmaceuter i båda affärsledningarna. Både i området konsument  och i området vård och företag har vi flera personer med tung  farma­ceutisk kompetens och tung erfarenhet av ledarskap. Just nu sitter  ingen person som är apotekare eller receptarie i ledningsgruppen, men  chefsstaben utgörs i väldigt hög grad av farmaceuter.

Men  kan du se en risk i att det inte finns någon farmaceut representerad i  ledningen? Att det farmaceutiska synsättet saknas när viktiga beslut  fattas?
– Besluten är alltid framarbetade och tas inte på  det sättet. Jag involverar personer som har rätt kompetens i de beslut  som fattas. För mig är det viktigt med heterogena grupper där det  exempelvis finns juridisk, ekonomisk och farmaceutisk kompetens. Och  farmaceuter är den yrkesgrupp som finns mest representerad i företaget.

Är omorganisationen och nedskärningarna klara nu?
–  Där vi befinner oss i dag är vi klara.­ Men marknaden är ung och håller  på att sätta sig och vi kommer nog att se stora förändringar även i år  och då måste vi följa med. Vår ambition är att ständigt ligga steget  före och vara ledande på den svenska apoteksmarknaden. Det kommer att  kräva att vi hela tiden slipar på vårt sätt att arbeta. Därför har vi nu  startat det nya flexibla arbetssättet här på huvudkontoret.

Relaterat material

Kristina Niemi: Både beklagligt och bekymmersamt

Apoteket AB får kritik för passivitet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev