fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så många gånger anmäldes psykosociala besvär

Publicerad: 2 februari 2017, 12:18

Foto: Thinkstock

Psykosociala besvär och muskel- och ledbesvär är de vanligaste orsakerna till arbetssjukdom på apotek.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

När Dagens Apotek nyligen skrev om arbetsmiljön på apoteken kom ett stort antal kommentarer på sajten. Läsare beskriver hög stress, underbemanning och att de inte ges tid att utföra sitt arbete ordentligt.

Enligt statistik som Dagens Apotek begärt ut från Arbetsmiljöverket kom det in sammantaget 62 anmälningar om arbetssjukdom på apotek från och med år 2011 till och med år 2015. Av dessa var den vanligaste orsaken muskel- och ledbesvär. 27 av anmälningarna berodde på det. Näst vanligaste skälet var besvär av psykosocial karaktär. 19 av anmälningarna berodde på det.

– Om man ser på de orsaker som angetts i anmälningarna är det ofta hög arbetstakt som varit skäl till de psykosociala besvären, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverkets enhet för statistik och analys.

– När man ser till de muskel- och ledbesvär som anmälts är det bland annat repetitivt arbete och arbete i trånga utrymmen som angetts som orsak, fortsätter han.

Statistiken för 2016 är ännu inte färdigställd, men hittills finns 17 anmälningar om arbetssjukdom inom apotekshandeln registrerade hos Arbetsmiljöverket för förra året. Av dessa har psykosociala besvär angivits som skäl i sex fall och muskel- och ledbesvär angivits som skäl i fem fall.

Andelen arbetsskador som beror på psykosociala besvär är något högre för apoteksbranschen, 31 procent, än för alla branscher totalt, 27 procent.

Dan Hasson, stressforskare och föreläsare, betonar att psykosociala problem som beror på brister i arbetsmiljön i första hand bör lösas tillsammans med arbetsgivaren.

Men om den anställde inte får gehör för det?

– Det som man kan göra själv är att se på sitt förhållningssätt och försöka ha distans till jobbet. Det är också bra att sätta upp mål för det man vill göra i stället för att fokusera på det man inte vill. Sedan är det viktigt med återhämtning. Men det är svårt att jobba med det här när man redan är stressad. Det måste integreras i vardagen när det är hyfsat bra.

Relaterat material

Unionen: Mycket hög stress på apoteken

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev