Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så mycket mer paracetamol såldes i november

Publicerad: 8 december 2015, 12:47

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Försäljningen av paracetamol på apotek har ökat sedan försäljningsstoppet utanför apotek. Men ökningen motsvarar långt ifrån den andel som tidigare sålts i vanliga butiker.


Från och med den första november blev det förbjudet att sälja tabletter med paracetamol utanför apotek. Dagens Apotek har begärt ut statistik från E-hälsomyndigheten om hur mycket paracetamol som har sålts månad för månad under året på apotek.

Och toppnoteringen är från november efter säljstoppet för dagligvaruhandeln. Då sålde apoteken paracetamol för 32,3 miljoner kronor inom egenvården. Men det är ingen stor ökning. Månaden innan var försäljningen 31,1 miljoner kronor. Inom dagligvaruhandeln såldes det paracetamol utanför apotek för mellan 13,5 och 17,5 miljoner kronor per månad under året, men det är alltså bara en liten andel av den summan som verkar ha tillfallit apoteken.

Redan före försäljningsstoppet förutspåddes att konsumenter i dagligvaruhandeln skulle välja andra värktabletter som inte innehåller paracetamol. Det är en möjlig förklaring som Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, ser till att det inte blev någon tydlig försäljningsökning hos apoteken den första månaden efter säljförbudet för dagligvaruhandeln.

– Men det viktiga för oss är inte om andra värktabletter säljs mer utanför apoteken nu utan det är att man nu sänder en signal om att det här läkemedlet endast bör säljas på apotek där det finns möjlighet till rådgivning, säger Johan Wallér.

Han poängterar att det är för tidigt att dra några slutsatser utifrån den tillgängliga statistiken.

– Vi måste följa försäljningen under längre tid för att se kunna se ett mönster.

Under den tidsperiod som Dagens Apotek har tittat på varierar försäljningssiffrorna kraftigt månad för månad, mellan knappt 23 miljoner och toppnoteringen förra månaden. De lägre försäljningssiffrorna är från våren och sommaren då man kan förvänta sig att förkylningar är mindre förekommande.

I statistiken ingår även produkter med paracetamol som inte säljs i tablettform och som alltså fortfarande får säljas utanför apotek, men dessa utgör en mindre andel av den totala försäljningen av läkemedlet.

Relaterat material

Dagligvaruhandeln tar strid för fortsatt försäljning

Paracetamol-stopp överklagas

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev