Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så mycket tjänar apotekshöjdarna

Publicerad: 30 november 2016, 09:12

Apoteket AB:s Ann Carlsson toppade inkomstligan bland apotekens vd:ar i fjol.

Foto: Johan Töpel/Apoteket AB

Somliga apoteks-vd:ar fick rejäla påslag i lönekuvertet i fjol.


Mest tjänade statliga Apoteket AB:s vd Ann Carlsson som i fjol deklarerade en inkomst av tjänst på drygt fem miljoner kronor. Det var 15 procent mer än under 2014, visar en sammanställning som tidningen Market gjort.

Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg drog i fjol in 4,5 miljoner kronor, motsvarande en ökning med två procent jämfört med året innan.

Eva-Britt Gustafsson, som lämnade vd-posten hos Apoteksgruppen i december förra året, deklarerade en inkomst av tjänst på 3,6 miljoner kronor under 2015. Det var 9 procent mer än under 2014.

Kronans Apoteks tidigare vd Lars Birkeland är inte med i sammanställningen då han inte är skriven i Sverige. Hans efterträdare Stig Tornell saknas också eftersom han tog över som vd i våras. Detsamma gäller för Apoteksgruppens nuvarande vd Tony Johansson som tillträdde i januari 2016.

Allra mest pengar av alla vd:ar inom detaljhandeln drog Per Strömberg in. Han är vd för Ica gruppen som äger Apotek Hjärtat och hade i fjol en inkomst på 18 miljoner kronor, varav 10,5 miljoner var bonus. Totalt sett motsvarar det en ökning med 35 procent, skriver Market.

Det är ett lönelyft som apotekens anställda bara kan drömma om. Enligt Medlingsinstitutet, som ansvarar för Sveriges officiella lönestatistik, ökade lönerna i snitt med 2,4 procent under 2015.

Relaterat material

Så mycket tjänar apotekstopparna

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev