Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så ser kedjorna på fjolåret

Publicerad: 11 februari 2011, 07:38

Hittills har vi sett nya apotek i hundratal – och fler är på väg. Men två aktörer har redan slagits ut och det väntas bli trångt på framtidens apoteksmarknad.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Åhléns och Apotek 1 har redan kastat in handduken – deras apotekssatsningar gick i stöpet redan under första året efter omregleringen. Nu finns sju stora aktörer kvar. Dagens Apotek har frågat dem om året som gick – och om året som kommer.

Flera erkänner att det startade ännu fler nya apotek än vad de väntat. Och det innebar – och innebär – en hårdare kamp än väntat om personalen. Jakten på personal försenade öppnandet av vissa nya apotek.

Doc Morris, som endast startar nya apotek, hävdar att det finns utrymme för fler apotek än de som finns i dag.

– Och vårt mål är att det ska stå Doc Morris på så många som möjligt av dem, säger Märit Wikström, som är kedjans kommunikationschef.

Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteksgruppen, säger att apoteksmarknadens nykomlingar kommer att få det kämpigare än de konkurrenter som var snabbare i vändningarna.

– De nystartade kedjorna kommer att ha det svårare än de som har köpt kluster med etablerade apotek, som redan har personal, omsättning och trogna kunder, säger hon.

Andra anser att de som kommer att klara sig helt enkelt är de vassaste apoteken på varje ort, oavsett vem som äger dem.

– Det finns plats för både kedjor, som har en fördel i kedjedriften, och små entreprenörer, som kan vara mer snabbfotade och nära kunden. De som är lojala med sin affärsidé och lyckas tilltala kunderna över tid kommer att bli kvar, säger Medstops vd Fredrik Söderberg.

Läs alla frågor och svar till apoteksaktörerna i papperstidningen Dagens Apotek!

Annika Lund 073-983 76 97
annika.lund.frilans@gmail.com

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev