Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Så väljer verket apotek att inspektera

Publicerad: 23 maj 2013, 13:07

Läkemedelsverket planerar att göra 70 inspektioner på öppenvårdsapotek i år.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedelsverket väljer i dag att öppet redovisa sina planer för tillsyn inom flera olika områden. När det gäller öppenvårdsapoteken så redogör Läkemedelsverket bland annat för urvalet av apotek till fälttillsyn. Anledningen är att myndigheten vill vara öppen och tydlig med hur tillsynens bedrivs.

Läkemedelsverket har några fokusområden för året. I år slutförs bland annat ett projekt om receptexpeditionssystem, där fokus ligger på hur apoteken ser till att deras system är säkra.

Även apotek som bedriver distanshandel med läkemedel står under lupp, liksom mindre apoteksaktörer som själva måste skapa och underhålla kvalitetssystem.

Dessutom har Läkemedelsverket fått in anmälningar om brister i hanteringen av narkotika på en del apotek, och dessa kan räkna med en inspektion.

Sjukhusens läkemedelsförsörjning kommer också att granskas vid fälttillsyn.

Utöver särskilda fokusområden finns det apotek som väljs ut ”på förekommen anledning”, till exempel om Läkemedelsverket har fått signaler om att patientsäkerheten är hotad.

Geografisk spridning och spridning mellan olika aktörer och olika storlekar på apotek är andra parametrar som Läkemedelsverket tar hänsyn till vid urvalet av apotek för fälttillsyn, uppger myndigheten.

De flesta inspektioner är föranmälda. Läkemedelsverket tar kontakt med berörda apotek några veckor före besöket, bland annat för att se till att apotekets läkemedelsansvarige är på plats.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev