Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Sajt ska ta död på myter om apoteken

Publicerad: 20 maj 2015, 09:57

Skärmdump från Sveriges Apoteksförenings nya sajt.

Sveriges Apoteksförening lanserar en sajt som ska slå hål på myter om apoteken.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Syftet är att samla lättillgänglig information om apoteksmarknaden på en och samma plats. Det är ett komplement till det mer ingående material som vi tar fram, så som branschrapporten, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening, till Dagens Apotek.

Sajten Myter och fakta om apotek, som finns på faktaomapotek.se, är konstruerad som en spelplan där man kan vända på kort med frågor och svar.

– Det går också att dela svaren på nätet för att man snabbt ska kunna komma med fakta om det uppstår diskussioner i sociala medier, säger Henrik Ehrenberg.

Ni företräder apoteksbranschen. Tror du att den information ni lägger upp upplevs som objektiv?

– Som branschorganisation bygger man sitt förtroende på att det man säger är sant och riktigt och vi utgör ett kunskapsnav om apoteksmarknaden. Meningen är att all information ska gå att verifiera. Hur sidan sedan uppfattas är upp till var och en.

– Vi kan säkert göra sajten bättre och vi tar gärna emot synpunkter på om vi har formulerat något felaktigt.

Vilken den största myten om apoteken, enligt dig?

– Det är uppfattningen om tillgängligheten på läkemedel. Det har uppstått en diskussion om tillgänglighet som leder till missuppfattningar dels om vilka regelverk och förutsättningar apoteken har, dels om hur det faktiskt ser ut på apoteken, säger Henrik Ehrenberg och hänvisar till föreningens egen undersökning som pekar på att de allra flesta kunderna får sina läkemedel vid första besöket på ett apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev