Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Säkerhetschefens råd om hur apotekstjuvarna bör bemötas

Publicerad: 12 februari 2015, 14:32

Foto: Thinkstock

Stöldligorna som ger sig på apotek kommer oftast undan. Men apoteken kan med rätt enkla medel minska risken för att tjuvarna tar något, enligt säkerhetschefen Anders Jonasson.


Förra veckan rapporterade Dagens Apotek om en stöldliga med två män och en kvinna som stal från apotek i Jönköpings län och sedan åkte i väg med stöldgodset i en bil. Dagens Apotek frågade Anders Jonasson, säkerhetschef på Kronans Apotek, hur vanligt det är med organiserade stöldligor som är inriktade mot apotek och hur man ska hantera dem.

– Det finns både nationella och lokala ligor som är aktiva hela tiden och alla apotek drabbas. I ett storstadsområde tror jag att de betar av 5–10 apotek på en dag, säger han.

Enligt Anders Jonasson är det en mycket liten andel av stölderna som klaras upp. Detta trots att det ofta borde vara relativt lätt att identifiera tjuvarna då de har fångats på foton eller på övervakningskameror.

– Det är väldigt frustrerande för våra medarbetare att brotten inte blir lösta fast vi lämnar in bilder på gärningsmännen, som då borde vara lätta för polisen att identifiera. Polisen prioriterar de här brotten extremt lågt.

Han berättar att han från apotek har fått in foton på samma tjuvar fast det har gått så mycket som ett par år emellan stöldtillfällena och påpekar att det visar att ligor härjar år efter år utan att stoppas.

Anders Jonasson arbetar bland annat med att utbilda kedjans personal på Kronans Apotek om stölder. Han framhåller att det allra viktigaste är att tala med personer som uppträder misstänkt.

– Ett bra kundmöte är förebyggande. Går man fram till tjuvarna och pratar med dem inser de att det inte är lönt att stjäla. Jag brukar säga att man ska vara överdrivet trevlig.

För att identifiera tjuvar krävs uppmärksamhet. Han ger ett exempel:

– Om man ser tre vuxna karlar som står framför make-up-hyllan med stora jackor och väskor är det flera saker som signalerar att man bör vara vaksam.

Att börja tala med tjuvar i de organiserade ligorna utgör sällan någon risk.

– De här ligorna är inte våldsbenägna. De är så pass professionella att de vet att våldsbrott ger betydligt hårdare straff än stöld, så de undviker konfrontationer. Vi har märkt att går personalen fram och hälsar på dem vet de att de är igenkända och då lämnar de snabbt apoteket utan att ta något.

– Vi har andra personer som är inne och stjäl på apoteken, som missbrukare, och där kan det vara riskfyllt att ingripa, säger han och understryker att det viktigaste i varje situation är att personalen inte utsätts för någon risk.

Finns det något mer som personal och chefer kan göra för att undvika stölderna?

– Det är viktigt att man hittar vägar för att hjälpa kollegan som arbetar i egenvården och kommer överens om hur man kan påkalla hjälp från personerna i receptkanalen. Övervakningskameror och larm kan vara bra.

Varför väljer vissa ligor just apoteken?

– De har hittat en metod och ett sätt att arbeta. I regel kommer de undan och om de blir tagna är straffen lindriga.

Vad är mest stöldbegärligt?

– Make-up-märken blir ofta stulna. Men det är också kosttillskott, värktabletter och allt annat som kan säljas vidare.

Relaterat material

Tre personer gör inbrott på apotek i Småland

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev