Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Säkrare leverans av periodens vara

Publicerad: 16 februari 2016, 10:16

TLV:s nya regler för att trygga leveranserna av periodens vara till apoteken har haft effekt.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Innan reglerna om så kallad aktiv handling kom för cirka ett år sedan fick vi plocka bort 60–65 periodens vara varje månad och nu är vi nere på hälften, säger Inger Erlandsson, enhetschef vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, till Dagens Apotek.

Tidigare hade alla varor i periodens vara-systemet betraktats som tillgängliga om inte läkemedelsbolagen meddelat annat.

Sedan oktober 2014 måste läkemedelsbolagen bekräfta att de kan tillhandahålla sina läkemedel i den omfattning som krävs till apoteken under hela försäljningsperioden. Bolagen ska också garantera att varorna har tillräcklig hållbarhet under patientens hela behandlingstid och ytterligare två månader, minst.

Fast det händer fortfarande att bolag uppger att de kan tillhandahålla periodens vara och sedan inte gör det. TLV meddelade nyligen att elva läkemedelsbolag åker på upp till 10 000 kronor i sanktionsavgifter för uteblivna leveranser.

– Man kan tycka att det är en låg avgift, men ett av skälen till att det ligger på den nivån här är att bolagen har lyckats anmäla problemen innan försörjningsperiodens börjat. Då blir det lindrigare. Vi har möjlighet enligt lagen att besluta om sanktionsavgifter på mellan 5 000 kronor och tio miljoner kronor, säger Inger Erlandsson.

Under förra året fattade TLV cirka 90 beslut i sådana här sanktionsärenden kopplade leveranser av periodens vara.

– Just nu ser det ut som att det kommer att landa på kanske fem–tio ärenden per månad i år. Det ska sättas i relation till hur många periodens vara vi har på listan varje månad, och det är 900–950 stycken, säger Inger Erlandsson.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev