Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Samlat grepp recept för framgång för farmaci i Kanada

Publicerad: 15 december 2009, 08:57

I Kanada har många krafter gjort gemensam sak för att stärka farmacins roll i samhället. En av landets största farmaciprofiler, Janet Cooper, besökte Sverige förra veckan och uppmanade svenska makthavare att investera i farmacin.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciLifFörskrivning

Janet Cooper är direktör inom den dominerande yrkesföreningen för apotekare i Kanada, Canadian Pharmacists Association, CPhA.

Förra veckan deltog hon i seminarieserien Framtidens farmaci som arrangeras av läkemedelsindustrins branschförening Lif och Sveriges farmacevtförbund.

CPhA fick 2005 17 olika farmaciorganisationer på nationell och provinsnivå att arbeta mot ett gemensamt mål på farmaciområdet. Initiativet kallas Blueprint for Pharmacy.

Initiativet skedde dock inte utan yttre påtryckningar.

– Många och stora hälsoproblem bottnar i felaktig läkemedelsanvändning. Makthavarna ansåg att apotekarna inte bidrog tillräckligt i arbetet med att förbättra den situationen. Så status quo var inget alternativ, säger Janet Cooper.

I Blueprint for Pharmacy deltar alla yrkeskategorier på apotek men också ägarna och deras organisationer och akademin. I fjol antog projektet en vision för farmacin, där huvudmålet är att ”åstadkomma optimala behandlingsresultat genom patientcentrerad vård”.

– En bärande tanke är att försöka skifta apotekens fokus från försäljning, produkter och expediering till patienterna och behandlingsresultaten, säger Janet Cooper.

Konkreta framsteg som satsningen har bidragit till är att apotekare allt oftare deltar i så kallade Family Health Teams inom den kanadensiska primärvården.

Ett annat resultat är nya, kvalitetssäkrade utbildningsprogram för apotekstekniker.

– Kvalitetshöjningen på teknikernivån har satt press på apotekare att bevisa att de verkligen behövs på apoteken, säger Janet Cooper.

Totalt ingår 53 projekt i hela Kanada i satsningen. Många av dem syftar till att göra apotekarna mer delaktiga i vården. Men även om en rad verksamheter ingår, är Blueprint-satsningen i ganska tidig fas och några utvärderingar av effekter på folkhälsan är ännu inte gjorda.

I Kanada har den politiska viljan att utveckla farmacin varit tydlig, enligt Janet Cooper.

– Det finns en risk att Sverige nu skapar den ensidigt försäljningsinriktade miljö på apoteken som vi i Kanada gör allt för att komma ifrån. Beslutsfattarna måste förstå vikten av att redan vid starten investera i farmacin och skapa incitament för en utveckling av farmacevtiska tjänster, säger Janet Cooper.

I Kanada styr provinserna och territorierna till stor del över lagstiftningen på området. På flera håll har beslut fattats som gett apotekarna bättre förutsättningar att förbättra läkemedelsanvändningen. Janet Cooper lyfter fram delstaten Alberta som föregångare.

Provinsen var först med att införa begränsad förskrivningsrätt för apotekare – något som de flesta andra delstater nu tagit efter.

– Det sker i nära samarbete med läkarna och handlar framför allt om dosjusteringar, byten av beredningsform, itereringar och förskrivning av preventivmedel. Dessutom får apotekare vaccinera patienter, berättar Janet Cooper.

I Ontario är en reform på väg som tillåter utbildade apotekstekniker att sköta den slutliga receptkontrollen på apoteken.

Dessutom har Ontario infört en subventionering av ”med checks” på apoteken, genomgångar av patienters läkemedelsanvändning som utförs av apotekare. Apoteken ersätts med 50 kanadensiska dollar för en 15 minuter lång konsultation.

72 procent av de drygt 31 000 apotekarna i Kanada arbetar på något av de drygt 8 300 öppenvårdsapoteken, medan 16 procent är knutna till sjukhus.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev