Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Särskilt sortiment tog plats på kongress

Publicerad: 2 oktober 2015, 12:31

Konceptet med receptfritt som bara får säljas av farmaceuter har diskuterats på årets stora farmacikongress.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Just nu pågår den internationella farmacikongressen Fip i Düsseldorf, Tyskland. Dagens Apotek frågade Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, som är där, om vad som har varit spännande på mötet.

– De engelsktalande länderna har kommit långt vad gäller hur de jobbar med tjänster på apotek. Framför allt har Storbritannien varit ledande i utvecklingen. Men också Australien och Nya Zeeland är långt framme, särskilt vad gäller egenvården där de arbetar med ”pharmcist only”-sortimentet, säger han.

”Pharamcist only” är en del av det receptfria sortimentet som består av preparat som endast får säljas bakom disk och efter rådgivning av en farmaceut. Till exempel har antibiotikumet trimetoprim nyligen övergått till att bli receptfritt i Nya Zeeland under de givna förutsättningarna.

Sveriges Apoteksförening har tidigare föreslagit att även Sverige bör införa ett sortiment som enbart kan expedieras i samband med farmaceutisk rådgivning. Men Robert Svanström betonar att det kräver att apoteken har en bra förberedelse för det i form av utbildning så att det kan ske under ordnade former.

Han ger ett exempel från en uppföljning av ”pharmacist only” i Nya Zeeland, som redovisades under ett seminarium på kongressen.

– Där kunde man se att vissa apotek var väldigt bra på att rekommendera trimetoprim mot okomplicerad UVI till rätt patienter. På andra apotek hänvisade man i stället till läkare. I de fallen skrev läkaren ut trimetoprim till patienten som fick komma tillbaka till samma apotek och hämta ut läkemedlet. Då kände farmaceuterna att de kunde ha rekommenderat det från början själva i stället.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev