Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Satsning på följsamhet i Uganda

Publicerad: 8 februari 2017, 09:11

Bild 1/3  

Foto: Haq Makumbi, Racobao

Farmaceuter utan gränser är på väg till Uganda för att jobba med bättre följsamhet till hiv-behandling. Eva Solly är en av dem som ska åka.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I vår fortsätter Farmaceuter utan gränsers satsning på hiv-behandling i Uganda. Tidigare har de arbetat för bättre tillgång till läkemedel. Nu ska tre förstudier påbörjas som inriktar sig på följsamhet till läkemedelsbehandling. Till detta avsätts 130 000 kr. Eva Solly är projektkoordinator och vice ordförande i Farmaceuter utan Gränser. Hon åker tillsammans med Lars Rönnbäck som är ordförande.

Förstudierna utförs tillsammans med organisationerna Racobao, Rural Action Community Based Organization, och OEC, Organization for Community Empowerment som Farmaceuter utan gränser har samarbetat med tidigare. Racobao är en större organisation som jobbar med mänskliga rättigheter medan OCE är nystartad och inriktar sig mot utsatta grupper.

– Tillsammans kommer vi att anordna workshops där målgruppen, myndigheter och andra viktiga organisationer är med i dialogen. Målet med workshopen är att få ett underlag till projektplaneringen. Vi kartlägger situationen och definierar vilket problem projektet ska lösa, säger Eva Solly.

Fokus är på att förbättra villkoren för utsatta grupper som ensamstående mammor, föräldralösa barn och äldre. Uppmärksamheten kommer även att riktas på männens delaktighet och ansvar för sin behandling. Sedan är tanken att utveckla samarbete med nationell hiv-organisation i grannlandet Rwanda så att erfarenheterna som man samlat på sig i Uganda kan överföras och bli till grund för nya gemensamma projekt.

Eva Solly hoppas satsningen ska utmynna i en treårig satsning då 3-4 volontärer åker till Uganda och utbildar personal på plats.

Hur engagerar man sig som farmaceut om man tycker det här låter spännande?

– Ta kontakt med Farmaceuter utan Gränser. Nästa medlems- och volontärmöte är 14 mars och äger rum i Uppsala eller Stockholm. Plats är ännu inte bestämt. I gruppen diskuteras vilka personer som är intresserade av att åka och har kunskap som är relevant för projektet.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev