torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

SF: Merförsäljning kan inkräkta på läkemedelsrådgivning

Publicerad: 27 mars 2015, 14:43

Sveriges Farmaceuter får ofta frågor från medlemmar om merförsäljning. Kristina Niemi, förbundsdirektör, framhåller att försäljning aldrig får ske på bekostnad av patientsäkerheten.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek har i dag rapporterat om ett nytt system för merförsäljning. Utvecklingen mot större användning av programvaror för säljstöd och mer fokus på försäljning på apoteken har skett under flera år.

– De signaler vi får från våra medlemmar är att merförsäljningen har ökat. Över huvud taget har försäljning blivit viktigare. De anställda mäts efter hur mycket de säljer och det anordnas säljtävlingar, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Hon poängterar att förbundets ståndpunkt är att merförsäljning aldrig får ske på bekostnad av patientsäkerheten.

– Ibland känner våra medlemmar att merförsäljningen inkräktar på deras möjligheter att ge god läkemedelsrådgivning och det anser vi är mycket allvarligt.

Hon framhåller också att apotekare och receptarier har långa akademiska utbildningar.

– Det är utbildningar som syftar till att förbättra läkemedelsanvändningen och då kan man fråga sig om det är rätt att en så stor del av apoteksfarmaceuternas tid går till försäljning.

– Sedan ska man komma ihåg att det finns många apotek där det här fungerar bra, medlemmar hör bara av sig till oss i de fall det inte fungerar. Och i vissa situationer är merförsäljning oproblematiskt, men i andra lägen kan våra medlemmar uppleva det oseriöst att föreslå en extra vara.

Relaterat material

Nytt säljstöd föreslår tre varor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev