Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Shoppar kan bryta mot lagen

Publicerad: 27 augusti 2009, 15:58

Den nya lagstiftningen tillåter inte egenvårdsbutiker som säljer receptfria läkemedel. Ändå driver Apoteket fortfarande sina apoteksshoppar, utan dispens från Läkemedelsverket. Ett lagbrott, anser kritiker.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Som Dagens Apotek rapporterat tidigare ger den nya lagstiftningen på apoteksområdet inte utrymme för butiker som bara säljer receptfria läkemedel, så kallade egenvårdsbutiker, som Apotekets shoppar. Den 1 november träder dock ny lagstiftning i kraft som tillåter att vissa receptfria läkemedel säljs i handeln.

Frågan om egenvårdsbutiker debatterades av socialutskottet i våras, och oppositionen argumenterade då för att egenvårdsbutiker bör tillåtas. Socialutskottets majoritet ville dock inte göra någon förändring av propositionen på denna punkt.

Apoteket har tidigare meddelat att företaget strävar efter att omvandla sina apoteksshoppar till fullskaliga apotek, vilket skulle uppfylla den nya lagens krav. Detta är dock ännu inte genomfört, och shopparna drivs vidare i princip på samma sätt som före den 1 juli.

– Vi har en generell dispens som gör att vi inledningsvis inte behöver ansöka om tillstånd att driva apotek. Den dispensen omfattar dock inte shopparna. Samtidigt står det klart att vi inte kan bygga ut alla shoppar till apotek på nolltid, säger Ingrid Jacobsson, affärschef på Apotekets huvudkontor.

Erik Thorsell, kvalitetschef på Apoteket, bekräftar att det står klart att den nya lagen inte ger utrymme för apoteksshopparna.

– Där är vi nu. Men lagar och föreskrifter har kommit sent och det går inte att bygga om shopparna över en natt. Det kan också vara så i nuläget att alla shoppar faktiskt kan tillhandahålla alla läkemedel enligt de krav som gäller för apotek. Jag behöver uppdatera mig i frågan, säger Erik Thorsell.

Fredrik Skepp, styrelseordförande för företaget Foxfarmaci, menar dock att Apotekets shoppar i nuläget inte uppfyller kraven för fullskaliga apotek.

– Går man in på en apoteksshop för att hämta ut ett receptbelagt läkemedel blir man hänvisad till Apotekets hemsida. Där kan man beställa läkemedel, men det tar upp till en vecka att få dem. Alltså lever shopparna inte upp till den lagstadgade tillhandahållandeskyldigheten inom 24 timmar, säger Fredrik Skepp.

– Vi kontaktade Läkemedelsverket för att ansöka om en liknande dispens som Apoteket rimligen borde ha för shopparna, men det visade sig att det inte fanns någon dispens. Alltså bryter apoteksshopparna mot lagen.

– Vi vill inte i första hand att Apoteket ska stänga shopparna. Men det vore rimligt att vi också fick möjlighet att sälja receptfritt på samma sätt. Det skulle vi kunna göra lika säkert som Apoteket, vi har redan farmaceuter på plats i vår affär. Antagligen skulle vi kunna ta hem receptfria läkemedel från utländska leverantörer, säger Fredrik Skepp.

Lena Björk, enhetschef på Läkemedelsverket, meddelar att Apoteket i sista stund före den 1 juli fick en "tillåtelse" att driva shopparna en period, under förutsättning att man arbetar aktivt med att omvandla dem så att de uppfyller den nya lagen. Ingen av de ansvariga på Apoteket som Dagens Apotek varit i kontakt med under dagen, har dock nämnt en sådan tillåtelse.

– Shopparna drivs under vår acceptans, säger Lena Björk.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev