Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Silver säljs som kosttillskott

Publicerad: 28 september 2010, 09:42

Kosttillskott som innehåller finfördelat silver säljs i många hälsokostbutiker trots förbud.


Silver i kosttillskott är förbjudet i EU. Tillverkarna av produkten Ionosil, som innehåller kolloidalt silver, har märkt om sin produkt som numera säljs som vattenreningsprodukt att tillsättas i dricksvatten.

Men både i hälsokostbutiker och via återförsäljare på nätet säljs den fortfarande som kosttillskott, visar en granskning som Sveriges Radios program Vetenskapsradion gjort.

– Jag blir förvånad och jag tycker det är synd att man inte tagit till sig den lagstiftning som faktiskt finns, säger Emma Halldin på Livsmedelsverket till Vetenskapsradion.

Kolloidalt silver innehåller finfördelat silver i vatten, bland annat nanometerstora partiklar av metalliskt silver. Enligt förespråkarna kan silver hjälpa till att syresätta kroppen och döda mikrober, men det är inte vetenskapligt bevisat. I stället tyder forskning på att det kan vara farligt.

– Man har sett att nanopartiklar lätt transporteras över tarmen, över olika membran och över blod-hjärnbarriären. I de få studier som har gjorts kan man ibland se att man kan få inflammationer i tarmen eller i vissa målorgan som mjälten eller njurarna, säger Emma Halldin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev